Vergeet de magische 10.000 stappen per dag

Minder stappen net zo gezond!

Getty Images

We wandelen met z'n allen de laatste maanden wat af. Wie een stappenteller gebruikt, passeert het liefst de magische grens van 10.000 stappen per dag. Daarmee haal je de meeste gezondheidsvoordelen uit je ommetje. Maar klopt dat wel?

Langer leven

Nee, dat klopt niet, zo blijkt uit een onderzoek dat eerder werd gepubliceerd in vakblad JAMA Internal Medicine. In het onderzoek wordt aan bijna 18.000 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar gevraagd of zij gedurende een week hun stappen bij willen houden met een stappenteller. Daarna worden deze deelnemers nog 4 jaar gevolgd. Wat blijkt? Zij behalen de grootste gezondheidswinst (lees: verlaging van de kans op vroegtijdig sterven) bij 7.500 stappen per dag. Alle daarboven gezette stappen lijken geen invloed meer te hebben.

Verder blijkt dat vrouwen die hun daggemiddelden opschroeven van 2.700 naar 4.400 stappen per dag, hun overlijdensrisico verkleinen met bijna de helft.

Stappenteller

Die 7.500 stappen hoef je gelukkig niet in één wandeling te halen. Ook de stappen die je in huis zet, tijdens het stofzuigen bijvoorbeeld, tellen mee. Wil je dat soort stappen graag tellen, dan kun je daarvoor een slim horloge gebruiken of een app op je telefoon. Ruim zeventig procent van de Pluslezers gebruikt zo'n teller, zo bleek eerder uit een peiling. Meer weten over stappentellers? Hier lees je er alles over.

10.000 stappen

Waar komt die magische grens van 10.000 stappen per dag eigenlijk vandaan? Het idee werd in 1960 gelanceerd door een Japanse wandelclub, die een soort stappenteller op de markt wilde brengen. Het apparaatje heette ‘man-po-kei’, vrij vertaald is dat 10.000-stappen-meter. Het gebruik van de slogan ‘Zet elke dag 10.000 stappen’ was niets meer dan een slimme marketingtruc. Andere bedrijven namen deze slogan vervolgens over.

Bronnen: Runnersworld, Volkskrant