Chocolade-olijfoliemousse

Makkelijk te maken en lekker

Chocolade olijfoliemousse
Issy Croker

Met extra vergine olijfolie en pure chocolade krijgt deze polyfenolrijke mousse een heerlijk volle, bittere smaak. Gebruik als het kan een goede, fruitige olijfolie en de mousse wordt nog lekkerder. We gebruiken hier aquafaba uit een blikje kikkererwten in plaats van eiwit; vang het vocht de volgende keer dat je kikkererwten gebruikt op en bewaar het in de vriezer voor een nagerecht als dit.

5-10 vezels, 3 planten
Bereiding: 15 minuten, plus 1 uur afkoelen

Ingrediënten (voor 4 personen)
• 100 g pure chocolade (minstens 70% cacaobestanddelen), in stukjes
• 2 el extra vergine olijfolie, plus extra voor eroverheen
• 2 tl ahornsiroop
• Snufje zout
• 140 ml aquafaba (vocht uit een blikje kikkererwten, op kamertemperatuur)
• 70 g hazelnoten, geroosterd, grof gehakt
• 150 g kersen, vers of uit de vriezer, ontpit

Extra
• Crème fraîche
• Gehakte hazelnoten

Vervangen
• Honing in plaats van ahornsiroop

Bereidingswijze
Laat de chocolade smelten in een hittebestendige kom die op een pan met net kokend water staat (de kom mag het water niet raken). Haal van het vuur en roer de olijfolie, ahornsiroop en het zout erdoor.
Doe de aquafaba in een schone, vetvrije kom en klop ongeveer 5 minuten met de standmixer of handmixer tot er stijve pieken zijn.
Roer een lepel van de aquafaba door het chocolademengsel en voeg dan het chocolademengsel toe aan de opgeklopte aquafaba. Vouw met een metalen lepel door elkaar – niet kloppen, want dan klop je de lucht eruit.
Schep de mousse in vier glaasjes en zet die minstens 1 uur in de koelkast. Dien op met kersen, een extra scheutje olijfolie en een snufje zout.

Dit recept is afkomstig uit het Food for life Kookboek van Tim Spector. In dit kookboek deelt de gerenommeerde voedingswetenschapper en hoogleraar Epidemiologie baanbrekende inzichten over voeding en het microbioom – het ecosysteem in je darmen dat een cruciale rol speelt in je welzijn. Dit kookboek, met meer dan 100 heerlijke en toegankelijke recepten, vertaalt de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar richtlijnen voor de dagelijks praktijk. Zo leer je hoe je je microbioom kunt voeden voor een gezonder en energieker leven. Van maaltijden in 15 minuten, kleurige salades en vullende hoofdgerechten tot recepten voor etentjes, zoetigheid en snacks – dit boek biedt voor elke gelegenheid een passend recept. Het Food for Life Kookboek is meer dan een receptenverzameling; het is een wetenschappelijk onderbouwde gids naar gezonder eten.

Auteur