Heerlijk smullen met de ultieme hummus

Lekkere puree van kikkererwten

Hummus
Getty Images

Van romig en zacht tot stevig, van mild tot pittig: hummus bestaat in veel variëteiten. In het Midden-Oosten kennen ze de smeuïge kikkererwtenpuree al duizenden jaren. Hummus wordt gegeten als dip, als (warme) saus of als ‘bedje’ voor gekruid lams- of rundvlees.

Aantal personen 
4

Bereiding

  1. Pel en pers de knoflook. Laat de kikkererwten ­uitlekken en doe ze in de blender. Voeg de tahin, het citroensap, de knoflook, de olijfolie, het gerookt paprikapoeder en het komijnpoeder toe en mix fijn.

  2. Voeg het ijskoude water toe en mix tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de hummus over een schaaltje en maak hem af naar wens, met extra olijfolie, wat verse kruiden of zaden.

Tip: Gebruik je gedroogde kikkererwten? Laat ze dan eerst een nacht weken in water en kook ze dan een uur in gezouten water tot ze zacht zijn.

  • 1 portie • 15 min.

  • 400 g kikkererwten, blik, voorgekookt

  • 1 el citroensap

  • 1 teentje knoflook

  • 1 à 2 el tahin 

  • 3 el ijskoud water 

  • ½ tl gerookt ­paprikapoeder 

  • ½ tl ­komijnpoeder 

  • 2 à 4 el olijfolie 

  • peper en zout

4x extra romig

  1. Doe de kikkererwten in de blender terwijl ze nog warm zijn. Omdat de vetten en ­eiwitten nog niet gestold of gehard zijn, zullen de smaken van de knoflook, de tahin en het citroensap beter geabsorbeerd worden en wordt de hummus licht en fluffy.
  2. Andere chefs zweren juist bij het omgekeerde: door tijdens het blenden een ijsblokje toe te voegen, komt er meer lucht in je hummus en wordt hij lichter en romiger. Let op: je blender of hakmolentje moet wel ­bestand zijn tegen het ­crushen van ijsblokjes.
  3. Door de tahin, de knoflook en het citroensap eerst ­samen goed tot een emulsie te kloppen en ze dan pas met het ijswater en de kikkererwten te mengen, krijg je ook een romigere textuur.
  4. Gebruik in plaats van leidingwater het kookvocht of het vocht uit het blik. Deze ‘aquafaba’ zorgt voor een extra luchtige hummus.
Hummus
Getty Images

Lekker met

  • Fijngehakte verse groene kruiden, zoals koriander, munt of bladpeterselie

  • Een straaltje olijfolie

  • Enkele toefjes harissa

  • Specerijen, zoals Turkse pul biber-chilivlokken, gerookt paprikapoeder of sumak

  • Noten, zoals gehakte pecan- of walnoten, geschaafde amandelen of geroosterde pistachenoten

  • Zaden, zoals sesam-, nigella-, hennep- of maanzaad

  • Pitten, zoals zonnebloem-, granaatappel- of pijnboompitten

  • Iets zoets, zoals chutney, fijngehakte dadels, gekaramelliseerde rode ui, verse of gedroogde vijgen of een lepeltje honing

De wereld rond

Kikkererwten associëren we vaak met de Midden-Oosterse keuken. Denk bijvoorbeeld aan falafel, lekker gefrituurde kikkererwtenballetjes. Toch ­vinden we overal ter wereld gerechten op basis van deze gezonde peulvruchtjes. Indiase pakora’s worden gemaakt op basis van kikkererwtenmeel, in Zuid-Italië doen ze kikkererwten in minestrone of pasta en in het zuiden van Frankrijk kun je smullen van panisse – kikkererwtenfrietjes – en socca: knapperig brood met kikkererwtenmeel.

Zo gezond

Hummus is vrij van gluten en zuivel, bevat heel veel eiwitten en is zo een goede vleesvervanger. Het is een bron van gezonde voedingsvezels, die bijdragen tot een goede spijsvertering. Bovendien bevat het goede vetten, die gezond zijn voor het hart. Het sesamzaad in de tahin werkt dan weer ontstekingsremmend. Ten slotte werkt hummus cholesterolverlagend en is het rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.

Hummus
Getty Images

Net even anders

  • Gekookte kikkererwten hebben een vlezige textuur, die heel ­geschikt is om sterke smaken te absorberen. Kruid je hummus met lekkere mediterrane en Midden-Oosterse specerijen, zoals gerookt paprikapoeder, kurkuma, za’atar, komijn of ras el hanout.

  • Lust je geen tahin of ben je ­allergisch voor sesamolie? Vervang de tahin door pindakaas of cashewboter.

  • Voeg Griekse yoghurt toe voor een lichtere hummus.

  • Citroensap kun je vervangen door limoensap wanneer je hummus maakt met jalapeño­pepers en koriander. Sinaas­appelsap past dan weer beter bij een hummus met pompoen.

Hummus 4x anders

LICHTE HUMMUS MET VERSE KRUIDEN EN GRIEKSE YOGHURT

Maak je hummus en voeg er evenveel Griekse yoghurt aan toe, samen met een handje gesnipperde dille, munt en koriander.

GROENE HUMMUS MET AVOCADO EN EDAMAMEBOONTJES

Mix de kikkererwten fijn met knoflook, blokjes ­avocado en ontdooide edamameboontjes en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat boontjes.

RODE HUMMUS MET TOMAAT

Mix de kikkererwten fijn met zongedroogde tomaten, knoflook, citroensap en oregano. Breng op smaak met olijfolie, peper, zout en komijnpoeder.

HUMMUS MET GEGRILDE PAPRIKA

Mix de kikkererwten fijn met knoflook, geroosterde paprika’s, peterselie en ­komijn en breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Hummus
Getty Images

INGEBLIKT?

Gedroogde kikkererwten zijn veel beter van kwaliteit dan die uit blik en hebben een meer nootachtige smaak. Ze geven je hummus echter een korreligere structuur. Bovendien moet je ze minstens tien uur weken en dan koken. Ingeblikte kikkererwten zijn een waardig alternatief. Kijk dan wel of er geen conserveermiddelen in zitten. Kikkererwten die alleen in water en zout bewaard worden, zijn lekkerder.

HEB JE WAT MEER TIJD?

Ontdoe de kikkererwten dan van hun velletje. Zo krijg je een nog romigere hummus. Kikkererwten uit blik moet je daarvoor wel eerst koken, net zoals gedroogde kikkererwten. Doe ze in een zeef en schud ze heen en weer: de velletjes zullen spontaan loskomen.

GEEN HUMMUS ZONDER…

Citroensap: het zuur van de citroen geeft een frisse toevoeging aan de volle, ­rijke smaak van de hummus.

Tahin: het geeft hummus die typische nootachtige, olieachtige en zelfs licht ­bittere smaak.

Zout: een belangrijk ingrediënt om de smaak van peulvruchten in de verf te ­zetten. Zonder zout smaken peulvruchten flets.

Auteur