Pompoensoep met gembercroutons

Getty Images

Een heerlijke oranje herfstsoep van pompoen met een krokante bite.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
15-30 minuten

Ingrediënten

  • 1 schijf oranje pompoen (ca. 200 gram)
  • 1 kleine ui
  • stukje gember (grootte van ½ duim)
  • 1 eetlepel olie
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • ½ bruine boterham
  • 1 perssinaasappel
  • kaneel

Bereiding

  1.  Was het stuk pompoen en verwijder draden en pitten. Snijd het stuk pompoen in blokjes.
  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Schil het stuk gember. Snijd van het stuk gember 2 plakjes af. Rasp de rest fijn.
  4. Fruit de ui met de stukjes gember in een halve eetlepel olie glazig.
  5. Voeg de blokjes pompoen toe met 200 ml water en het stukje bouillontablet. Kook de pompoen in 15 minuten gaar.
  6. Snijd het brood in kleine blokjes en schep de geraspte gember er door. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de broodblokjes goudbruin.
  7. Pers de sinaasappel uit.
  8. Pureer de soep met een staafmixer en giet de puree door een zeef in een pan. Verdun de soep met het sinaasappelsap en breng weer aan de kook. Maak de soep op smaak met peper.
  9. Verdeel de soep over 2 borden. Garneer met de gembercroutons en strooi er een beetje kaneel over.

Menusuggestie

Lekker met als hoofdgerecht reepjes gebakken varkensschnitzel, groene kool en risotto met paddenstoelen.

Ingrediënten over?

Pompoen: Dek het snijvlak af met plastic folie. Bewaar het stuk pompoen maximaal 4 dagen in de koelkast. Verwerk de rest van de pompoen in een maaltijdsoep, een pompoencurry of rooster stukken pompoen met andere groentesoorten in de oven of in een grillpan.

Voedingswaarden

Energie 
110kcal
Eiwit 
2 gram
Koolhydraten 
10 gram
Vezels 
3 gram
Vet 
6 gram
Verzadigd vet 
1 gram
Zout 
200 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum