In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: kip tikka masala.
Bereiding
1 uur + 1 nacht marineren
Ingrediënten
Voor de kip
4 grote kipfilets
Het sap van 2 citroenen
5 cm gember
3 teentjes knoflook
200 ml volle yoghurt
1 tl komijnzaad
1 el garam masala
1 el gerookt paprikapoeder
1 tl zout
Voor de saus
6 teentjes knoflook
5 cm gember
2 rode of groene chilipepers
2 uien
1 bosje koriander
1 el citroensap (naar smaak)
400 g tomatenblokjes, blik
1 el tomatenpuree
100 ml (kokos)room
1 tl gemalen kardemom
1 klein kaneelstokje
1 el paprikapoeder
½ tl fenegriekblad
1 tl garam masala
1 el suiker
2 el ghee (geklaarde boter) of een neutrale olie
Bereiding
❶ Snij de kipfilets in blokjes, doe ze in een kom en voeg het citroensap en het zout toe. Laat 30 minuten marineren in de koelkast.
❷ Verhit ondertussen het komijnzaad in een droge pan en bak tot de aroma’s vrijkomen. Schil en rasp de gember. Pel en pers de knoflook. Meng de yoghurt met het komijnzaad, de gember, de knoflook, de garam masala en het gerookte paprikapoeder. Roer om tot een gladde pasta en voeg toe aan de kip. Zorg dat de kipblokjes goed bedekt zijn met de marinade. Sluit af met vershoudfolie en laat een nacht marineren in de koelkast.
❸ Maak de saus. Pel en snipper de uien. Schil en rasp de gember. Pel en pers de knoflook. Verhit de ghee of olie in een pan op een middelhoog vuur en fruit de ui goudbruin.
❹ Voeg de gember, de knoflook, de kardemom en het kaneelstokje toe aan de uien. Roerbak enkele minuten. De knoflook mag niet bruin worden. Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree en 300 milliliter water toe en laat onder het deksel op een zacht vuur 30 minuten sudderen.
❺ Haal de kip 30 minuten voor het grillen uit de koelkast. Bewaar de marinade. Verwarm de ovengrill voor. Rijg de kipblokjes op houten spiesjes, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 6 tot 8 minuten onder de hete grill. Je kunt ze ook in een grillpan bakken of op de barbecue roosteren.
❻ Maak de chilipepers schoon en hak ze fijn. Voeg de overgebleven marinade toe aan de saus, net als de chilipepers, de suiker, de (kokos)room, het citroensap, het paprikapoeder, de fenegriek en de garam masala. Laat nog 5 minuten meekoken. Voeg meer zout, suiker of citroensap toe naar smaak. Serveer de kipspiesjes met de saus en garneer met de koriander.
Lekker met:
Naan of chapati. Naanbroodjes zijn ongetwijfeld de bekendste broodjes uit Centraal-India. Net voordat je ze op tafel zet, smeer je ze in met wat gesmolten boter. Indiërs gebruiken ze als opscheplepel voor saus en groenten. Chapati’s zijn de ongerezen variant van naanbroodjes. Als je chapati’s frituurt in plaats van ze te bakken, heb je poori. Roti is dan weer een verzamelnaam voor Indiaas brood.
Lemon rice. Bak 1 eetlepel mosterdzaadjes 30 seconden tot 1 minuut in een pan op een middelhoog vuur in olijfolie tot ze ploffen. Voeg ½ eetlepel kurkuma toe en blus met het sap van 1 limoen en 1 citroen. Voeg gare basmatirijst toe en meng.
Papadums zijn een traditionele Indiase snack. Deze knapperige pannenkoekjes van linzenmeel zijn lekker luchtig, smaakvol en glutenvrij.
Geroosterde amandelschilfers zorgen voor een lekkere nootachtige crunch bij je botermalse kip.
Mango-raita. Snij een mango in blokjes en vermeng die met 300 milliliter volle yoghurt. Kruid de raita met peper en zout en garneer ’m met fijngehakte verse muntblaadjes.
Variatietips:
Met scampi's
Schep de marinade door de scampi’s, meng goed en laat een uurtje rusten in de koelkast. Rijg ze aan spiesjes, gril ze kort langs beide kanten en serveer ze met de saus.Met ei
Masalasaus is ook heerlijk in een omelet. Ideaal als je nog een restje saus in de koelkast hebt staan.Met geroosterde bloemkool
Verdeel de bloemkool in roosjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper, zout en komijnzaadjes. Hussel goed door elkaar en gaar 15 minuten in de oven. Dien op met de masalasaus en basmatirijst.Met zalm
Marineer de moten zalm 1 uur in de marinade en gril of bak ze kort tot ze gaar zijn. Serveer de zalm met de saus en partjes limoen.
Zo maak je Garam Masala
Garam masala of ‘heet mengsel’ is een kruidenmengsel dat uit de Indiase keuken komt. Je kunt het kant-en-klaar kopen of zelf maken.
Dit heb je nodig:
6 g kaneelstokjes of 2,5 tl kaneelpoeder
6 g kruidnagels of 1 tl kruidnagelpoeder
6 g zwarte peper of 1 tl gemalen peper
1 kardemompeul
1 tl venkelzaad
1 gedroogd laurierblaadje
Zo maak je het:
Als je hele specerijen gebruikt, rooster ze dan eerst zachtjes in een droge pan. Laat ze afkoelen en stamp ze fijn tot poeder met een vijzel of in een hakmolentje. Als je ze in poedervorm koopt, volstaat het om alle specerijen te mengen. Bewaar garam masala in een afgesloten glazen pot in de koelkast. Daar blijft het mengsel zeker zes maanden goed.