Zo maak je daslookpesto

Smaakvolle pesto van daslookblaadjes, hazelnoten en geroosterde pijnboompitten

Daslookpesto - zo maak je dat zelf
Getty Images

In het voorjaar staat daslook volop in bloei. Van dit voorjaarsplantje met witte bloemetjes, een uiachtige geur en knoflooksmaak kun je heerlijke pesto maken. Probeer het maar eens! Let wel goed op, want er zijn een aantal planten die er op lijken en giftig zijn. Zoals het lelietje-van-dalen. Ruik dus goed aan het blad als je twijfelt. Ruikt het naar knoflook, dan is het daslook.

Ingrediënten

  • 100 g daslookbladeren
  • 50 g hazelnoten, grof gehakt
  • 50 g hele geroosterde pijnboompitten
  • 150 ml olijfolie
  • zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding

  1. Was en droog de daslookbladeren (haal ze door de slacentrifuge als je die hebt).
  2. Snijd de bladeren fijn met een scherp hakmes.
  3. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan. Blijf erbij, want ze verbranden snel. Laat ze goed afkoelen.
  4. Giet de olie in een kom.
  5. Voeg vervolgens de bladeren en de gehakte hazelnoten toe.
  6. Voeg vervolgens de pijnboompitten toe.
  7. Breng op smaak met zout en peper en schep in een schone pot.
  8. Giet er nog een beetje olie op; dan blijft de pesto langer goed.

Deze pesto kun je een aantal weken in de koelkast bewaren. In veel recepten voor daslookpesto wordt kaas toegevoegd. Dit kan én is ook lekker, maar dan vaak wel wat minder lang houdbaar.

Auteur