Nieuw plan moet werkloze senioren aan een baan helpen

Getty Images

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft zijn nieuwe plan gepresenteerd om de werkloosheid onder 50-plussers te bestrijden. Extraatjes voor werknemers verdwijnen en werkzoekenden worden beter begeleid.

Kwart miljoen

Aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar waren er 600.000 geregistreerde werklozen in Nederland, waarvan 240.000 tussen de 45 en 65 jaar. De werkloosheid onder ouderen is hardnekkig en naarmate de werkzoekende ouder is, neemt de kans op een nieuwe baan af. Om dit probleem te bestrijden, kondigt minister Asscher van Sociale Zaken een nieuw actieplan aan. Zijn eerdere plan mislukte.

De veranderingen

In dit nieuwe plan deelt Asscher niet alleen uit. Er verdwijnen 'extraatjes' voor oudere werknemers uit de cao’s, zoals extra vakantiedagen of een kortere werkweek. Ook krijgen werkgevers een zogenoemde no-riskpolis voor personeel van 56 jaar en ouder, nu nog 62 jaar en ouder. De no-riskpolis zorgt ervoor dat werkgevers niet meer voor hoge kosten komen te staan bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Verder trekt de minister 68 miljoen euro uit voor omscholingstrajecten en projecten die werkgevers en oudere werkzoekenden helpen elkaar te vinden op de arbeidsmarkt. Naast advies over een nieuwe baan, krijgen werknemers hulp om zich te laten omscholen. In welke sectoren de adviezen straks worden uitgedeeld, moeten de vakbonden en werkgevers nog bepalen. In elk geval moeten mensen met zwaar werk ervan profiteren: “Van je 20ste tot 65ste stratenmaker zijn is niet mogelijk,” schrijft Asscher in het actieplan.

Loon

In het actieplan van de minister staan geen maatregelen om de salarissen van oudere werknemers aan te pakken. Volgens de minister zijn zij zelf bereid om een stapje terug te doen. Bovendien vindt hij dat de sociale partners daar samen afspraken over moeten maken. Uit cijfers van het UWV blijkt dat gemiddeld gezien werkloze ouderen negen procent van hun loon inleveren als ze weer aan het werk komen, bij de ‘dure’ hoogopgeleiden is dat 20 procent.

Lees ook: 7 tips bij werkloosheid
 

Bron: NOS, Telegraaf, AD