Voor sommige mensen is het hun grootste angst: je stapt in de lift en onderweg naar je bestemming blijft de lift hangen. Wat moet je dan doen, en wat vooral niet?
Vast komen te zitten in de lift overkomt jaarlijks bijna 49.000 mensen, blijkt uit onderzoek van het Liftinstituut. Een derde van die groep weet niet wat ze dan moeten doen en dat veroorzaakt onrust en soms zelfs gevaarlijke situaties.
Wat moet je doen?
Er zijn drie punten waar je op moet letten als je vast komt te zitten in de lift, zowel alleen als met anderen.
1. Rustig blijven
Dit klinkt misschien logisch, maar zeker als jijzelf of iemand anders in de lift last heeft van claustrofobie is het belangrijk om je rust te bewaren. Bedenk dat er weinig mis kan gaan. Het is bijvoorbeeld niet zo dat de zuurstof opraakt, want in de liftschacht stroomt lucht. De lift zelf heeft ventilatieroosters waardoor de lucht wordt ververst. En een stilstaande lift kan niet neerstorten. Er zit een beveiligingssysteem in iedere lift die ervoor zorgt dat de lift op zijn plek blijft. Ook de verschillende kabels houden de lift in de lucht. Mocht het dan toch zo zijn dat er iets met deze kabels gebeurt, dan is er een vanginstallatie die ervoor zorgt dat je niet kunt neerstorten. Bij een stroomstoring kan het licht even uitvallen, maar er is altijd noodverlichting die daarna in werking treedt.
2. Druk op de alarmknop of bel de storingsdienst
Bij het bedieningspaneel vind je een noodnummer en/of de alarmknop. Bel geen 112, dat is echt alleen voor spoedhulp. In bijna alle liften zit een telefoonlijn die ook blijft werken als de stroom uitvalt. Op deze manier kun je altijd de storingsdienst bereiken.
3. Wacht op de storingsdienst
Breng jezelf niet in gevaar door te proberen de deur open te breken of op een andere manier uit de lift te komen. Je kunt in de schacht vallen of de lift kan gaan bewegen als je er uit probeert te klimmen. Bevind je je dan net in de deuropening, dan kun je klem komen te zitten. Je bent veiliger in de lift terwijl je wacht op hulp.
Bron: liftinstituut.nl