Het opnemen van contant geld bij een geldautomaat moet gratis blijven voor particulieren. Minister Kaag van Financiën wil dit wettelijk regelen. Ook zullen ABN AMRO, ING en Rabobank de wettelijke verplichting krijgen om het huidige netwerk van geldautomaten in stand te houden. Tot die wetgeving er is, roept Kaag de banken op om de huidige dienstverlening in stand te houden.
De minister en DNB vinden het een publiek belang dat contant geld goed blijft functioneren, ook als steeds minder mensen contant gaan betalen. Uit onderzoek is gebleken dat één op de dertien Nederlanders afhankelijk is van contant geld. Er zijn nu vrijwillige afspraken met de banken om contant geld bereikbaar en betaalbaar te houden, maar deze afspraken zijn in de toekomst niet houdbaar. Vandaar dat de minister met een nieuwe wetgeving komt.
Contant geld helpt mensen die moeite hebben met digitalisering. Ook biedt het ondersteuning bij het plannen van inkomsten en uitgaven. Contant geld is publiek geld, uitgegeven door de centrale bank en het biedt een betrouwbaar alternatief voor elektronisch betalen. Omdat contant geld in verhouding veel gebruikt wordt door consumenten in kwetsbare situaties, zou deze groep extra zwaar getroffen worden als banken geld gaan rekenen voor het opnemen van contant geld. Daarom moet het gratis blijven.
Meepraten
Donderdagavond 22 juni houdt De Nederlandse Bank een bijeenkomst om te horen hoe consumenten aankijken tegen de manier waarop we betalen. Onderwerpen zijn onder andere: afname van contante betalingen; is er een digitale euro nodig; kunnen crypto's een rol spelen. De bijeenkomst begint om 19:00 uur. Aanmelden kan via de site van DNB.
Bron: Rijksoverheid, DNB 1, DNB 2