Make-up verplichting is discriminatie

Makeup
Getty Images

Rituals Cosmetics verplicht vrouwelijke medewerkers om make-up te dragen op de werkvloer. Dat is discriminatie op grond van geslacht, zo beweert het College voor de Rechten van de Mens. De uitspraak is niet bindend, maar het bedrijf heeft de make-up verplichting toch geschrapt.

Winkelmedewerkers van Rituals dienen zich aan de interne 'Styling Standards' te houden. De voorschriften over sieraden, tatoeages, haar en geuren gelden voor mannen én vrouwen. Alleen vrouwen worden verplicht make-up te dragen op ogen, lippen en nagels. Mannen mogen zelf beslissen of ze dit doen. Een ex-medewerkers van het bedrijf vindt dit discriminatie en is naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt.

In de zaak bij het College erkent Rituals dat de voorschriften onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Het bedrijf vindt dat zij daarvoor een goede reden heeft. Het onderscheid is namelijk noodzakelijk en functioneel voor de functie verkoopmedewerker.

Functioneel

Een bedrijf mag voorschriften stellen over de representativiteit van het personeel. In dit geval geldt de verplichting tot het dragen van make-up alleen voor vrouwen. Dat is een direct onderscheid op grond van geslacht. Dat is niet toegestaan, tenzij die verplichting noodzakelijk en functioneel is.

Het College vind het dragen van make-up niet noodzakelijk, want personeel kan ook zonder make-up producten van Rituals verkopen. Weliswaar is Rituals een cosmeticabedrijf, maar het assortiment bestaat voor slechts een klein deel uit cosmetica. De make-up verplichting is dus ook niet functioneel. Het is daarom niet gerechtvaardigd om van vrouwen te eisen dat ze make-up dragen.

Bron: www.mensenrechten.nl

Auteur