Vliegreis geannuleerd? Dit zijn je rechten

Getty Images

Als je vliegreis wordt uitgesteld of geannuleerd vanwege de chaos die deze zomer op Schiphol heerst, welke rechten heb je dan?

Zowel Schiphol als de luchtvaartmaatschappijen kampen met een groot gebrek aan personeel. Daardoor moeten er deze zomer honderden vluchten worden geschrapt. Als passagier krijg je dan je geld terug. De vliegmaatschappij moet dat binnen 7 dagen doen. Of je kiest voor een latere vlucht. Laat je keus weten aan de maatschappij. Dat kan telefonisch maar vaak ook online. Wordt je vlucht in een extreem geval pas geannuleerd terwijl je al op Schiphol bent? Dan heb je ook recht op verzorging. Dus maaltijden en eventueel een hotel.

Vaak biedt de maatschappij je uit zichzelf een latere vlucht aan. Als die vergelijkbaar is, moet je die accepteren. Maar als je hierdoor een deel van je vakantie mist, heb je recht op prijsverlaging en op een schadevergoeding voor gemaakte kosten en het vakantieplezier dat je mist.

Je mag ook zelf een nieuwe vlucht voorstellen op een dag van jouw keuze. Ook als die vlucht enkel door een andere airline kan worden uitgevoerd. Je hoeft dan niet bij te betalen.

Als de aangeboden alternatieve vlucht niet vergelijkbaar is – bijvoorbeeld omdat die naar een andere bestemming gaat of pas zo laat vertrekt dat je vakantie grotendeels in het water valt -, dan mag je je betaalde geld opeisen en ook een schadevergoeding claimen.

Je hebt recht op deze vergoeding als je meer dan drie uur dan gepland op je vakantiebestemming aankomt. Het bedrag hangt af van de lengte van je vlucht. KLM geeft je bijvoorbeeld een voucher van 350 euro als de vlucht korter dan 1500 kilometer is. Een vlucht buiten de EU van minstens 3500 kilometer levert een voucher van 800 euro op. De voucher kun je inwisselen voor een andere KLM-vlucht naar eigen keuze. Wil je liever cash, dan zijn de bedragen iets lager.

Je hebt geen recht op schadevergoeding als de vlucht wordt geannuleerd door overmacht. Bijvoorbeeld omdat het toestel vanwege extreem weer niet kan vertrekken. Of door een staking van personeel op de luchthaven.

Heb je een pakketreis geboekt? Dus de vlucht, hotel en eventuele andere opties in één pakket? Dan moet de reisorganisatie onmiddellijk met een vergelijkbaar alternatief komen. Daarvoor hoef je niet bij te betalen.

Mocht er grote drukte op Schiphol worden verwacht op je vertrekdag – iets wat je hier kunt zien: www.schiphol.nl/nl/mijn-reisdag/vandaag - dan mag je niet zomaar zelf je reis wijzigen. Check vooraf bij de vliegmaatschappij of de reisorganisatie wat er mogelijk is.

Wil je je schade bij de airline claimen? Er zijn commerciële bureaus die dat werk voor je uit handen nemen. Een bekend bedrijf is Euclaim.nl Met dit bedrijf werkt bijvoorbeeld de Consumentenbond samen. Voor zijn werk vraagt Euclaim een vergoeding van 29 procent van het uitgekeerde bedrag plus 33 euro dossierkosten per persoon. Als Euclaim namens jou een rechtszaak moet aanspannen tegen de vliegmaatschappij, hoef je daar niet extra voor te betalen. En als de claim niet succesvol is, betaal je niets.

Op www.consumentenbond.nl vind je een keuzehulp, die je vertelt waar je recht op hebt als je vlucht wordt geannuleerd.

 

Auteur