Goed beschermd op reis
Of u nu een verre reis maakt of dicht bij huis blijft, in veel landen kunt u een infectieziekte oplopen. Soms met grote gevolgen. Gelukkig kunt u veel ziektes voorkomen door u te laten inenten.
Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribische gebied adviseert het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vaccinaties. Het LCR is een onafhankelijke stichting die in Nederland richtlijnen vaststelt voor reizigersvaccinaties. In sommige regio’s komen namelijk infectieziekten voor of laat de hygiëne te wensen over, waardoor u ziek kunt worden. Sommige landen stellen vaccinaties verplicht om hun bevolking te beschermen tegen import van ziektes.
Welke vaccinaties u precies nodig heeft, hangt af van het land waar u naartoe gaat en hoe lang u daar verblijft. Ook uw gezondheid, eerdere vaccinaties en wat u op uw bestemming gaat doen, speelt een rol.
Korte vakantie
Gaat u kort op reis en bent u gezond? Afhankelijk van de bestemming, krijgt u mogelijk het advies u tegen deze infectieziekten te laten inenten:
- Buiktyfus, een besmettelijke maag-darmziekte. U loopt het op als u eten of drinken binnenkrijgt dat besmet is met een bepaald type salmonellabacterie.
- Hepatitis A, een ontsteking van de lever. Het hepatitis A-virus zit in de ontlasting van besmette mensen. Komt het via besmet water, voedsel of bijvoorbeeld een kraan of wc-bril uiteindelijk in uw mond terecht, dan kunt u het ook krijgen.
- Gele koorts. Sommige muggen verspreiden het virus dat deze ziekte veroorzaakt. Een aantal landen stelt een gele koorts-vaccinatie verplicht.
- Het DTP-vaccin stimuleert de afweer tegen difterie, tetanus en polio. Deze inenting heeft u mogelijk als kind al gekregen, maar hij beschermt maar een jaar of tien. Gaat u naar een risicogebied, dan heeft u dus opnieuw een DTP-prik nodig.
Bekijk hier de vaccinaties per land.
Minstens zes weken weg
Gaat u langer dan zes weken weg? Of zijn er bijzondere omstandigheden? Soms heeft u dan ook andere vaccinaties nodig, zoals:
- Hepatitis B. Net als hepatitis A een ontsteking van de lever, maar dan veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Bij 5 à 10 procent van de besmette mensen wordt de infectie chronisch, wat de lever kan beschadigen.
- Tuberculose oftewel tbc, een ernstige, besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie.
- Meningitis, ook wel hersenvliesontsteking of nekkramp genoemd. De oorzaak is een bacterie, de meningokok, die door hoesten van mens op mens wordt overgedragen.
- Hondsdolheid (rabiës). Dit kunt u oplopen via speeksel van besmette zoogdieren, bijvoorbeeld wanneer u bent gebeten of gekrabt door een hond, kat of aap. Rabiës is zeer ernstig, de meeste patiënten overlijden.
- Japanse encefalitis, een vorm van hersenvliesontsteking. Het virus dat het veroorzaakt wordt overgedragen door muggen. Onder reizigers komt besmetting zelden voor.
- Tekenencefalitis, een hersenontsteking als gevolg van een virus dat bepaalde teken overbrengen.
Malaria
Tegen malaria is nog geen vaccin beschikbaar. Malariatabletten slikken en muggenbeten vermijden, werkt het beste om deze ziekte te voorkomen.
Persoonlijke advies
Dit zijn algemene adviezen. Welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van uw persoonlijke situatie. Zoals uw gezondheid, leeftijd, eerdere inentingen en het doel en de duur van de reis. Win daarom zodra u een ticket naar de (sub)tropen hebt geboekt advies in bij een deskundige. Dat kan via de huisarts, een vaccinatiebureau of de GGD. Adressen vindt u bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Ook als u op korte termijn vertrekt, is vaccineren nog steeds zinvol.
Kosten
De kosten voor reizigersvaccinaties krijgt u niet vergoed vanuit het basispakket. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ze wel of gedeeltelijk. Sla uw polis erop na voor de precieze voorwaarden en bedragen.
- RIVM
- Apotheek.nl
- Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)
- GGD Reisvaccinaties