Op 29 juli 2015, vijf jaar geleden, introduceerde Microsoft het besturingsprogramma Windows 10. En tot op vandaag de dag is het een klinkend succes gebleken.
Windows 9 zou ook een logische naam zijn geweest na Windows 7, 8 en 8.1. Maar Microsoft koos voor Windows 10, omdat dat passender zou zijn gezien de grote stap die werd gezet.
Vanaf de presentatie in januari 2015 maakte het bedrijf duidelijk dat het zijn besturingssysteem als een dienst zag. Een dienst die continu bijgewerkt zou worden om zoveel mogelijk gebruikers up-to-date te houden. Wat dat betreft heeft Microsoft woord gehouden: nog altijd elk voorjaar en elk najaar geeft Microsoft Windows 10 een flinke update, naast de patches die maandelijks verschijnen om beveiligingslekken te dichten.
Waardige opvolger
Windows 10 was in de eerste instantie vooral een antwoord op de kritiek op Windows 8. Het verscheen in 2012 maar bleek veel minder populair dan voorganger Windows 7. Gebruikers vonden maar niks, het was onhandig en vooral te langzaam. Het leek ook primair gericht op tabletgebruikers. Met Windows 10 richtte Microsoft zich weer tot computergebruikers. Windows Store-apps draaiden niet meer standaard full screen, de startknop kwam terug en het systeem was niet meer ingericht op touch-screen, maar ook voor mensen met een keyboard weer makkelijk te gebruiken.
De toekomst van Windows 10?
De grote vraag is natuurlijk of en zo ja wanneer er een opvolger voor Windows 10 komt. Microsoft heeft altijd verkondigd dat Windows 10 een dienst is die het blijft bijwerken, en een einde aan het updaten van het besturingssysteem is nog niet in zicht. Microsoft gaat wel specifieke Windows-versies voor verschillende apparaten uitbrengen, naast Windows 10.
Bron: Tweakers