In april hebben de meeste huurders van hun verhuurders een voorstel tot huurverhoging ontvangen. Mocht dat voorstel niet aan de wettelijke eisen voldoen, dan kan een huurder bezwaar maken tegen de huurverhoging. De Woonbond heeft hiervoor een online huurverhogingscheck.
Voor sociale huurwoningen gelden maximale huurverhogingspercentages per inkomenscategorie. Een huurverhoging mag nooit hoger zijn dan dit percentage. Voor dit jaar zijn de percentages maximaal 2,1 procent bij een lager inkomen tot 4,6 procent bij een hoger inkomen. Een huurverhoging van meer dan 2,1 procent mag alleen als er een indicatie van de Belastingdienst is meegestuurd waaruit blijkt dat het inkomen hoog genoeg is voor de huurverhoging.
Los daarvan mag de nieuwe huur nooit hoger zijn dan de maximale huur. De huurverhoging moet minimaal twee maanden voor ingang schriftelijk worden verstuurd. Ook moeten er minimaal twaalf maanden tussen de vorige en de huidige huurverhoging zitten.
Bezwaar
Voldoet de voorgestelde huurverhoging niet aan de eisen, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. Dit moet u doen voordat de nieuwe huur ingaat. Dat is meestal op 1 juli. Als de verhuurder het niet eens is met het bezwaar moet hij de huurcommissie inschakelen. De huurcommissie doet uitspraak over de voorgestelde huurverhoging. U kunt bezwaar maken door de oude huur te blijven betalen. U verhuurder zal dan een aangetekende brief sturen en daarin vragen in te stemmen met de huurverhoging. Wilt u dat niet, dan moet u de huurcommissie inschakelen. Dat moet binnen vier maanden na de ingangsdatum van de nieuwe huur gebeuren.
Deze regels gelden niet voor geliberaliseerde huurwoningen.
Bron: www.woonbond.nl/nieuws/controleer-uw-huurverhoging