Wie nu een hypotheek sluit, lost deze vaak annuïtair af. Toch is het interessant om een lineaire hypotheek te overwegen, bijvoorbeeld op latere leeftijd.
Sinds 2013 is aflossen verplicht voor hypotheken. Enkel huizenbezitters die hun hypotheek voor die tijd hebben afgesloten mogen deze, onder voorwaarden, aflosvrij houden. Voor de rest is de keuze beperkt tot de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Alleen dan komt u in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
De annuïteitenhypotheekis op dit moment de meest gekozen aflosvorm. Daarbij blijven de bruto maandlasten gedurende de looptijd gelijk. Daarbinnen verschuift de verhouding tussen aflossing en hypotheekrente. In het begin betaalt u veel rente en lost u weinig af, op het einde is dit andersom.
De annuïteitenhypotheek dankt de populariteit vooral aan de lage netto maandlast in het begin van de looptijd (door de fiscale aftrek). Dit is bijvoorbeeld interessant voor starters aan het begin van hun carrière die maximaal lenen. Naarmate het inkomen stijgt, stijgt ook de netto maandlast.
Wie niet maximaal leent is goedkoper uit met de lineaire hypotheek. Omdat direct wordt begonnen met aflossen, is de hypotheekschuld sneller afgelost. Gedurende de looptijd wordt dus minder hypotheekrente betaald dan bij annuïtair aflossen.
Daarnaast daalt bij de lineaire hypotheek gedurende de looptijd de bruto en netto maandlast. Dit is interessant voor huizenbezitters die al een deel van de maximale hypotheekrenteaftrek (30 jaar) hebben genoten en op termijn geen fiscaal voordeel hebben. Ook wanneer een inkomensdaling verwacht wordt, bijvoorbeeld bij pensioen of minder werken, is lineair aflossen interessant.
Hoewel de lineaire hypotheek een grote doelgroep interessant is, wordt deze aflosvorm weinig gekozen. Uit onderzoek van het Financiële Dagblad blijkt dat maar 5% van de huizenbezitters voor de lineaire hypotheek kiest. Aan de hypotheekrente ligt het niet, die is bij beide hypotheekvormen hetzelfde.
Laat vrijblijvend onderzoeken wat voor u de beste hypotheek is.