Dit voorjaar hebben bijna driemaal zoveel woningbezitters bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde dan de afgelopen jaren. Er kwamen dit jaar bijna zeshonderdduizend bezwaarschriften binnen, dat betekent dat 7,2 procent van huiseigenaren bezwaar heeft gemaakt. De laatste drie jaar werd gemiddeld tweehonderdduizend keer bezwaar gemaakt.
Dit blijkt uit 'Staat van de WOZ 2023' van de Waarderingskamer, de organisatie die gemeentes controleert op de uitvoering van de WOZ. Wet Waardering onroerende zaken. De Waarderingskamer verklaart de sterke stijging aan een combinatie van factoren. In de eerste plaats was de WOZ-waarde van de meeste woningen dit jaar veel hoger dan in 2022. Gemiddeld gaat het om een waardestijging van zeventien procent.
In de tweede plaats zijn er steeds meer commerciële bureaus die voor huiseigenaren bezwaar aantekenen op no-cure-no-pay-basis. Als het bezwaar gehonoreerd wordt, krijgen deze bedrijven een proceskostenvergoeding van de gemeente. Als het bezwaar niet gehonoreerd wordt, verdienen ze niets. De Waarderingskamer denkt dat de intensieve reclamecampagnes van deze no-cure-no-pay-bureaus hebben bijgedragen aan de groei van het aantal bezwaarschriften.
Het percentage bezwaarschriften dat via deze bureaus is ingediend, is gestegen van 41 procent in 2020 naar 49 procent in 2023.
De stijging van de WOZ-waarde viel ook nog eens samen met een verandering in de woningmarkt. Op het moment dat huiseigenaren de hogere WOZ-waardebeschikking ontvingen, waren de verkoopprijzen aan het dalen. Dat stimuleerde huiseigenaren tot het indienen van bezwaar.
Gehonoreerde bezwaren
Uit de bezwaarafhandeling in 2022 blijkt dat meer dan 98 procent van de vastgestelde WOZ-waarden in stand blijft. Er worden relatief weinig bezwaren gehonoreerd, in 2022 iets minder dan veertig procent. De afgelopen jaren is dat percentage bovendien licht gedaald. Er is daarbij een flink verschil tussen bezwaarschriften die zijn ingediend via no-cure-no-pay-bureaus (27 procent gehonoreerd) en door de huiseigenaar zelf (45 procent gehonoreerd). No-cure-no-pay-bureaus gaan vaker in beroep, waardoor zo'n driekwart van de beroepsprocedures via een no-cure-no-pay-bureau verloopt. In 2020 was dat nog twee derde.
Ongeveer negentig procent van de WOZ-bezwaarschriften zijn in 2022 vóór 31 december afgehandeld. Bezwaren van huiseigenaren zelf worden bijna altijd op tijd afgehandeld. Niet tijdig afgehandelde bezwaren lopen vooral via no-cure-no-pay-bureaus.