Een verborgen gebrek?

Vraag van de week

Getty Images

In de onlangs door mij gekochte woning blijken niet een paar tegels los te liggen zoals de verkoper mij vertelde, maar de hele vloer, wie betaalt de schade?

Dat is lastig te zeggen. Bij een te koop staande woning heeft de verkopende partij een informatieplicht. De verkoper moet de aspirant koper informeren over alle gebreken en kosten die hem bekend zijn over de woning. Vaak gebeurt dat met documenten die u bij de makelaar kunt opvragen en informatie die u vertelt wordt tijdens de bezichtiging.

De kopende partij heeft op zijn beurt een onderzoeksplicht. U moet als koper dus zelf ook uw best doen om de staat van onderhoud te achterhalen of de kosten die herstel mogelijk met zich meebrengen. Ook informatie van de Vereniging van eigenaren (Vve) of het onderhoud van andere delen van de Vve behoren tot uw onderzoeksplicht. Omdat veel particuliere kopers onvoldoende kennis hebben van onderhoud of vve-perikelen wordt vaak een bouwkundige inspectie door een deskundige uitgevoerd. Op die manier is duidelijk wat de gebreken zijn van de aan te kopen woning en wat de kosten zullen zijn van herstel. De bouwkundige inspectie en de eventuele herstelkosten kunnen dan een ontbindende voorwaarde bij de koop zijn, of een mogelijkheid om nog eens te praten over de koopprijs.

Omdat u bij de koop bent afgegaan op de informatie van de verkopende partij en zelf niet een uitvoerig bouwkundig onderzoek hebt uit gevoerd of laten uitvoeren is de losliggende plavuizenvloer u ontgaan. Wellicht heeft de verkoper het wel geweten, maar het voor u verzwegen. In dat geval hebt u beiden niet gedaan wat eigenlijk had gemoeten. Een middeling van de kosten lijkt me in dit geval redelijk.