Vooral ouderen worden geraakt door nieuwe regelgeving, die een eind maakt aan een fiscaal voordeel voor iedereen die zijn huis heeft afgelost.
Dat becijferde Weekblad Elsevier (voor abonnees).
Wie hypotheekrente betaalt, heeft meestal ook een mooie aftrekpost. Zo betaalt de overheid mee aan eigenwoningbezit. Het afgelopen jaar bespaarden huiseigenaren meer dan 10 miljard euro belastingen omdat ze de rente van het inkomen mogen aftrekken.
Daarnaast is er een grote groep woningbezitters, met name ouderen, die hier geen gebruik (meer) van maken: ze hebben hun woning helemaal of bijna helemaal afgelost. In totaal gaat het om 572.000 woningbezitters.
Deze groep kan nu gebruik maken van een andere belastingvoordeel: de Wet-Hillen. Daardoor hoeven ze geen eigenwoningforfait te betalen. Dat forfait is een soort bijtelling op basis van de waarde van de woning. Als de rente een woningbezitter mag aftrekken, lagers is dan die bijtelling, dan hoeven ze de bijtelling niet te betalen. Dat levert deze groep bijna 650 miljoen euro belastingvoordeel per jaar op. In de meeste gevallen gaat het om een voordeel van meer dan zo’n €1500 per jaar.
Maar deze Wet Hillen wordt vanaf volgend jaar (2019) afgeschaft.
Dag belastingvoordeel. Maar wat nu als ik snel een nieuwe hypotheek afsluit? Helaas, die vlieger gaat niet op. Als de hypotheek eenmaal is afgelost, mag de rente van een nieuwe lening niet worden afgetrokken. Tenzij het geld gebruikt wordt voor een verbouwing.
Bijna 100.000 handtekeningen tegen de aflosboete
Inmiddels is Ouderenpartij 50Plus een campagne tegen de aflosboete gestart: stopaflosboete.nl .
Daar zijn inmiddels (op 15 feb. 2018) 94.700 handtekeningen verzameld. Uiterlijk 8 maart moeten er 300.000 steunverklaringen zijn opgehaald om een raadgevend referendum te mogen organiseren over het besluit van het kabinet om de wet-Hillen af te schaffen.