We willen bést verhuizen, maar het ontbreekt aan geschikte woningen. Steeds meer woningbouwcorporaties nemen daarom een seniorenmakelaar in de arm om 65-plussers te helpen bij hun zoektocht naar een passende woning.
De overheid wil dat 65-plussers zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in een woning die daarvoor geschikt is. Soms is verhuizen dan de beste oplossing, bijvoorbeeld naar een huis zonder drempels en trappen en met een berging voor de scootmobiel. 95% van de pluslezers is bereid om te verhuizen naar een kleiner huis, zo bleek recent op plusonline.nl. Het grote probleem is echter dat er te weinig geschikte woningen zijn.
Woningtekort is groot
En dat is precies waar de schoen knelt. Het woningtekort in Nederland is enorm en onderdeel daarvan is óók het tekort aan drempelloze en gelijkvloerse seniorenwoningen. Dat tekort is ondertussen opgelopen tot bijna 300.000 woningen. De ministers die over wonen en ouderen gaan staan in de startblokken om levensloopbestendige woningen te bouwen, maar krijgen dat nog maar mondjesmaat voor elkaar. Onder andere vanwege de stikstofcrisis en de lange adem die bouwprojecten nu eenmaal hebben.
Senioren kunnen niet doorstromen op de huizenmarkt
Naast het tekort aan woningen is het gebrek aan doorstroming van senioren op de woningmarkt een lastig punt. 65-plussers blijven te lang in te grote huizen wonen. Omdat ze dat willen, maar ook omdat er geen betaalbare alternatieven zijn voor een koophuis dat allang afbetaald is en waar het goedkoop wonen is. Maar soms is het wél beter om op tijd voor te sorteren en te verhuizen naar een veilige en passende woonplek. Wie slecht ter been is en kwetsbaar voor vallen, is onveilig in dat vrijstaande huis met twee verdiepingen en vijf slaapkamers.
Alles digitaal
Die passende woningen moeten er dan natuurlijk wel zijn. En dan nog is verhuizen voor veel ouderen een emotioneel en ingewikkeld proces. Hoe pak je het aan? Waar moet je beginnen? Sommigen ervaren bovendien een drempel vanwege het digitale deel van het zoeken naar een huurhuis. Ze vinden het lastig om in te loggen bijvoorbeeld, terwijl woningcorporaties ondertussen alles online afhandelen. Van het inschrijven, tot het zoeken en reageren op een woning. Steeds meer woningcorporaties hebben daarom in hun gelederen een seniorenmakelaar. Van Rotterdam tot Assen, van Zoetermeer tot Delft.
De seniorenmakelaar helpt
Een seniorenmakelaar is speciaal aangesteld om ouderen te helpen bij hun zoektocht naar een passende woning. Hij of zij helpt bij de inschrijving, adviseert over de geschikte woningen die er zijn, helpt bij het reageren op woningen. Seniorenmakelaars hebben een goed beeld van de woningvoorraad in de gemeente. Ze kunnen bovendien de mogelijkheden van een eventuele huurtoeslag bekijken, informatie verstrekken over seniorencomplexen en zelfs aanwezig zijn bij een bezichtiging als dat nodig is. Wilt u verhuizen maar aarzelt u? Bel met één van de woningcorporaties in uw gemeente. Grote kans dat de corporatie in het verlangen om de doorstroming op de woningmarkt te bespoedigen, u gráág wil helpen bij uw zoektocht.