Zo ga je thuis aan de slag
Yoga kan altijd en overal. Natuurlijk is het ontzettend fijn om een lesje in een yogaschool te volgen, maar in de zomer worden ook regelmatig lessen op het strand of in het park gegeven. Thuis is eveneens een prima plek, of in de tuin. Wat heb je nodig om (thuis) yoga te beoefenen?
Yoga is ontzettend simpel: als je kunt ademen, kun je aan yoga doen. Daarbij heb je er ook nog eens ontzettend weinig voor nodig. In principe ben jijzelf genoeg. Er zijn echter wel een aantal dingen die het beoefenen van yoga gemakkelijker kunnen maken.
1. Yogamat
De keuze in yogamatten is gigantisch en waar je voor kiest is sterk afhankelijk van de yogavorm die je beoefent. Bij meer dynamische vormen zijn grip, stabiliteit en comfort van groter belang. Dit geldt ook als je snel zweet. Als je tijdens de yoga vooral veel ligt, is het weer fijner om een dikkere yogamat te hebben, maar die zijn wel minder stabiel. Beoefen je verschillende vormen dan kun je het beste voor een allround yogamat gaan. Ook zaken als duurzaamheid, kleur en materiaal kunnen je keuze beïnvloeden. De goedkope matjes - van een paar euro - die te koop zijn, hebben over het algemeen weinig grip en gaan niet lang mee.
2. Kleding
Je kunt natuurlijk een officiële yoga-outfit kopen, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Thuis kan het bijvoorbeeld ook prima in je pyjama. Het is vooral belangrijk dat je losse, gemakkelijke (sport)kleding draagt. Zorg eventueel dat je sokken en een vestje bij de hand hebt, tijdens de eindontspanning voorkomen die dat je afkoelt.
Speciale yogasokken kunnen ervoor zorgen dat je meer grip hebt op bijvoorbeeld houten vloeren. Ze zijn een uitkomst op reis (dan hoef je geen yogamat mee te nemen) en kunnen helpen bij het vinden van balans bij yoga- of pilatesoefeningen.
3. Yogablok
Niet iedereen wordt geboren met de vaardigheid om je benen in je nek te leggen, een yogablok is dan een fijn hulpmiddel bij het uitvoeren van houdingen. Dankzij de ondersteuning van een yogablok, kun je houdingen veilig uitvoeren en langer vasthouden waardoor je uiteindelijk flexibeler wordt. Verder kan een yogablok je helpen bij het houden van je balans, doordat je bijvoorbeeld je handen iets hoger – op het blok – weg kunt zetten. Yogablokken zijn er in verschillende formaten en materialen.
4. Deken
Een dekentje - het hoeft echt niet een speciaal yoga-exemplaar te zijn - is ook een multifunctioneel hulpmiddel. Je kunt de deken gebruiken om er op te zitten, maar opgevouwen of opgerold fungeert een dekentje ook prima als ondersteuning voor je hoofd, knieën, (onder)rug of schouders tijdens het uitvoeren van je oefeningen. Tot slot kun je een deken natuurlijk ook gebruik om warm te blijven tijdens of na de les en eindontspanning.
5. Yogariem
Ook een yogariem kan je net iets meer ondersteuning geven tijdens het uitvoeren van yoga-oefeningen en houdingen. De riem gebruik je om bepaalde lichaamsdelen bij elkaar te houden, makkelijker te strekken of te ondersteunen. De meest gebruikte yogariemen zijn 2 meter lang en 2,5 centimeter breed. Zeker voor een beginner of als je nieuwe houdingen wilt aanleren, kan de riem het perfecte hulpmiddel zijn. De riem zorgt voor een comfortabele uitvoering en maakt de kans op verrekking en blessures kleiner.
6. Bolster
Een bolster wordt ook wel een yogakussen genoemd. Bolsters zijn vooral prettig als ondersteuning bij liggende, herstellende en passieve yogahoudingen. Je kunt hem ook gebruiken als simpel meditatiekussen. Voor een goede ondersteuning moet een bolster een stevig kussen zijn.
7. Meditatiekussen
Voor een comfortabele zithoudingen tijdens het mediteren is een (meditatie)kussen een must. Met behulp van een meditatiekussen creëer je een kleine holling in je onderrug, waardoor zowel je rug als nek in de juiste positie komen. Er zijn ontzettend veel verschillende meditatiekussens te verkrijgen. De meeste kussens zijn rond en gevuld met boekweitkaf of boekweitdoppen. Kies een kussen dat goed bij je past, zodat je voor langere tijd comfortabel kunt zitten.
8. Yogahanddoek
Een yogahanddoek heeft dezelfde afmetingen als een yogamat en is dus ook ontworpen om in combinatie met een mat te gebruiken. Zeker als je in een yogastudio traint en niet je eigen yogamat gebruikt, is een yogahanddoek een prettige en hygiënische aanvulling. Daarbij zorgt een yogahanddoek voor extra grip bij zweet en verschuift hij minder dan een ‘normale’ handdoek of badlaken. Extra fijn bij warme of intensieve yogavormen. Op reis kun je een yogahanddoek ook als vervanger voor de mat gebruiken.
9. Oogkussen
Voor extra ontspanning na een intensieve yogales - of gewoon thuis op de bank - zijn oogkussens perfect. Het kussentje helpt je om je af te sluiten van prikkels van buitenaf en om in contact te komen met jezelf.
Zo doe je yoga thuis: 4 tips
- Als je net begint met yoga is het misschien fijn om eerst een paar lesjes onder begeleiding te doen, maar maak je tijdens het beoefenen niet druk of je houdingen perfect volgens het plaatje (of de video of app) uitvoert. Het doel is voelen en niet iets nadoen. Natuurlijk is het belangrijk dat je de houdingen veilig uitvoert, dat je je niet bezeert en dat je ontspannen beweegt, maar je moet je lichaam niet dwingen iets te doen waar het niet aan toe is. Probeer ook niet te oordelen over wat je doet, blijf in het moment en zet door.
- Hoewel yoga overal kan, is het ook fijn om er een speciaal plekje voor te maken. Je hebt niet veel ruimte nodig. Kies bij voorkeur een hoek waar je je even terug kunt trekken. Je omringen met waardevolle spulletjes, kaarsen of wierook kan hierbij helpen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Houd afleiding (van mensen of dingen) even buiten de deur. Op die manier wordt yoga echt een moment voor jezelf, waarin je tot jezelf en tot rust kunt komen.
- Tijd maken voor de yoga is ook belangrijk. Je yogabenodigdheden in het zicht zetten, kan hierbij helpen. Als je matje ergens achterin de kast staat, zul je minder snel geneigd zijn om je oefeningen te doen. Probeer yoga op vaste momenten te doen - bijvoorbeeld direct na het opstaan of voor het slapen gaan - of zet het daadwerkelijk in je agenda.
- Maak niet alleen tijd, maar neem ook de tijd. Begin bijvoorbeeld met een aantal minuten zitten (op een dekentje of meditatiekussen) met de focus op je ademhaling. Eindig ook thuis een yogasessie met de shavasana (lijkhouding). Deze laatste houding wordt thuis nog wel eens overgeslagen, terwijl dit rustmoment juist zo belangrijk is. Rond je yogamoment af en laat het effect van de houdingen op je inwerken.