‘Online oogcontrole is een blijvertje’
De zorg staat onder grote druk tijdens de coronacrisis. Maar gelukkig zijn er ook hoopvolle ontwikkelingen voor allerlei patiënten. Naar welke nieuwe behandelingen kijken medisch specialisten uit in 2022?
Robert Wisse is oogarts in het UMC Utrecht. Hij ontwikkelde met zijn team een manier om via het beeldscherm oogcontroles te kunnen doen.
Beeldbellen met de dokter wordt steeds gewoner, zeker voor mensen met een chronische aandoening. De oogpoli in het UMC Utrecht houdt het niet bij online práten. Patiënten die een staaroperatie achter de rug hebben, kunnen nu ook online hun ogen meten. De resultaten komen terecht bij hun arts, die zo kan bepalen of er extra zorg nodig is. Volgens oogarts Robert Wisse zijn online testen bij oogziekten een blijvertje. Een andere digitale meting, voor mensen met macula degeneratie, wordt op dit moment al getest bij patiënten.
Er is nu meer tijd om met de mensen te praten
De online onderzoeken zijn een uitkomst voor de oogpoli van het UMC Utrecht, zegt Wisse. “Al voor de pandemie kampten we met een capaciteitstekort.” Oorzaak van de drukte op de polikliniek is de vergrijzing, waardoor de vraag naar oogzorg toeneemt. “Toen het virus uitbrak, konden we nog maar 10 procent van onze patiënten zien. We zijn toen een samenwerking begonnen met optometriestudenten van de Hogeschool Utrecht. Zij zijn patiënten gaan bellen die al bij ons bekend zijn, bijvoorbeeld vanwege een staaroperatie of diabetes. Aan de hand van een aantal vooraf bepaalde vragen maken de studenten een inschatting van iemands situatie. Op basis van die informatie beslist de oogarts vervolgens welke zorg er nodig is en of die eventueel online gegeven kan worden. Het mooie van dit ‘teletriageteam’, zoals we het noemen, is dat de medewerkers meer tijd hebben om met de mensen te praten. Ze kunnen goed informeren naar oogklachten en wensen. De optometriestudenten worden begeleid en gecoacht door hun docenten.”
De online oogmeting was nog in de onderzoeksfase toen de pandemie begon. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden werd de test versneld beschikbaar gesteld voor patiënten, vertelt Wisse. Daardoor konden patiënten met staar dus de zorg krijgen die nodig was, ondanks de lockdowns.
Het team van optometriestudenten is ook nu nog actief en dat blijft zo, zegt Wisse. Acute oogzorg hoort overigens niet bij hun takenpakket. “Mensen met een acute aandoeningen, zoals netvliesloslating, een ernstige oogontsteking of oogdrukproblemen, houden direct toegang tot ons spoedspreekuur.”
Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine