Veilig lenzen dragen
De meeste mensen die niet scherp zien, kunnen contactlenzen dragen. Zijn ze voor iedereen geschikt? Hoe zit het bijvoorbeeld met kinderen, diabetici, sporters en zwangeren?
1. Kunnen kinderen contactlenzen dragen?
Kleine kinderen krijgen soms contactlenzen aangemeten om medische redenen. In het algemeen moeten kinderen oud genoeg zijn om zelf met contactlenzen om te kunnen gaan. Denk aan het in- en uitdoen, maar ook aan het zorgvuldig reinigen ervan.
2. Wat als je last hebt van contactlensallergie?
Bij contactlensallergie moet je het dragen van lenzen stoppen of verminderen totdat het probleem zich oplost. Helpt dat niet of verergeren je klachten? Neem contact op met je opticien. Deze kan je adviseren een ander soort lens of oplossing te nemen, of de lenzen minder lang te dragen. In sommige gevallen kan het zijn dat het dragen van contactlenzen tijdelijk moet worden vermeden.
3. In het verleden is mij verteld dat ik geen contactlenzen kan dragen, is dit nog steeds zo?
De meeste mensen kunnen contactlenzen dragen. Contactlenzen zijn gemaakt van high tech materialen en zijn geschikt voor de meeste levensstijlen en de meeste recepten. Als je nog nooit eerder lenzen hebt gedragen, neem dan contact op met een opticien.
4. Ik heb lichte hooikoorts. Kan ik contactlenzen dragen?
Het kan zijn dat lenzen onprettig aanvoelen wanneer de hooikoorts actief is. Je kunt het dragen van lenzen dan uitstellen tot de symptomen wegtrekken of lenscomfortdruppels gebruiken voor tijdelijke verlichting.
Ook is het mogelijk om je huisarts om medicijnen te vragen die je elk jaar inneemt voor de start van het hooikoortsseizoen. Als je tabletten slikt, kun je je lenzen vaak gewoon blijven dragen, mits ze comfortabel zijn en geen jeuk of waterige ogen veroorzaken. Het is niet verstandig om lenzen te blijven dragen als je medicijnen gebruikt die je in je ogen moet aanbrengen.
5. Kan ik mijn contactlenzen gewoon dragen tijdens de zwangerschap?
Je lichaam verandert wanneer je zwanger bent en dat geldt ook voor je ogen. Vrouwen merken vaak dat hun zicht verandert tijdens de zwangerschap. Dit herstelt zich normaliter weer na de geboorte. Mogelijke symptomen zijn droge, geïrriteerde ogen, wazig en vervormd zien, wat allemaal kan leiden tot ongemakken met betrekking tot lenzen, maar je kunt ze doorgaans wel blijven dragen tijdens een zwangerschap.
Maak je je zorgen over je gezichtsvermogen, maak dan een afspraak met je opticien of huisarts om je ervan te verzekeren dat er niets mis is met de gezondheid van je ogen.
6. Ben ik te oud om contactlenzen te dragen?
Nee. In het algemeen is de enige beperking met betrekking tot leeftijd de vraag of je oud genoeg bent. De mogelijkheid tot het dragen van contactlenzen hangt af van de gezondheid van de ogen en je sterkte. Naarmate we ouder worden, worden onze ogen droger. Dit kan voor ongemakken zorgen. Er zijn verschillende contactlenzen die dit effect kunnen tegengaan. Als je contactlenzen wilt proberen, neem dan contact op met een opticien. Die kan bepalen welke lens het beste past bij je leeftijd en behoeften.
7. Wat zijn de beste contactlenzen voor sporters?
Zachte lenzen blijven meestal beter op hun plek zitten dan zuurstofdoorlatende lenzen of een bril. Houd bij de keuze altijd rekening met de sport die je beoefent. Squash bijvoorbeeld is een gevaarlijke sport, want de bal past precies in je oogkas. Daarom moet je eigenlijk een beschermbril dragen.
Contactlenzen zijn ook niet ideaal voor zwemmers, aangezien je eigenlijk ook nog een zwembril moet dragen om te voorkomen dat je ze verliest. Als je veel zwemt, loont het om te investeren in een zwembril op sterkte.
8. Ik heb diabetes. Is het veilig voor mij om contactlenzen te dragen?
Diabetisch op zich betekent niet dat je geen contactlenzen kunt dragen. Het is wel belangrijk dat je je ervan bewust bent dat het bij letsel langer kan duren voordat dit heelt. Ook infecties kunnen bij diabetici langer duren.
Daarom zijn de basisbeginselen van hygiëne en omgang met lenzen des te belangrijker. Je opticien zal waarschijnlijk aanraden te gaan voor contactlenzen die goede zuurstofdoorlatende eigenschappen hebben.
Problemen met lenzen
Het is lastig om precies te beoordelen of je problemen zult ervaren wanneer je overstapt van een bril naar contactlenzen. Er zijn echter groepen die problemen ondervinden bij het dragen van contactlenzen, zoals:
- Mensen wiens ogen zijn aangetast door zware allergieën.
- Mensen die werken in een omgeving met veel stof en chemicaliën.
- Mensen met een overactieve schildklier.
- Mensen met ongereguleerde diabetes.
- Mensen met zware artritis.
- Mensen met overmatig droge ogen.
Vraag de opticien of een optometrist naar een contactlensonderzoek om te bepalen of je ogen geschikt zijn voor contactlenzen en, indien van toepassing, testlenzen voor te schrijven.
- Pearle Opticiens
- OOGziekenhuis
- Specsavers