Zo zorg je goed voor je zicht

Je ogen zijn onvoorstelbaar ingenieuze instrumenten

Getty Images

Na je 40e word je zicht nu eenmaal minder, maar hoe stel je het achteruitgaan van je ogen zo lang mogelijk uit? Tips goed voor je ogen te zorgen.

Onze ogen zijn een paar onvoorstelbaar ingenieuze instrumenten. Via de zenuwen en het brein wordt het licht dat ze opvangen, omgezet in beelden die wij begrijpen: een bloem, een dier, alles wat we zien.

Iedereen aan de leesbril

Het zicht gaat helaas achteruit bij het ouder worden. Vanaf 40 jaar wordt lezen lastiger. Op den duur heeft vrijwel iedereen een leesbril nodig. Het kan ook moeilijk worden om goed in de verte te zien door troebeler worden van de ooglens, oftewel staar. Van de 65-jarigen heeft 3 procent last van staar, en bij 85-jarigen is dit opgelopen tot 20 procent.

Maculadegeneratie

Ook de oogziekte maculadegeneratie komt vaker voor bij het ouder worden. Bij maculadegeneratie gaan de kegelcellen in het netvlies kapot. Gevolg is dat je midden in het zichtveld wazig ziet. Maculadegeneratie kan tot slechtziendheid leiden, wat zo’n 5 tot 10 procent van de 75-plussers treft.

Bescherm je ogen met een zonnebril

Een leesbril, daar ontkomt helaas bijna niemand aan. Maar koop er meteen een mooie zonnebril bij als je lang van je ogen wilt genieten. Dat beschermt je ogen tegen staar en tegen maculadegeneratie, want beide oogziekten worden mede veroorzaakt door uv-licht.

Groente en fruit

Je kunt je ogen ook beschermen door groente en fruit te eten. In voeding zoals mais, paprika, spinazie, spruitjes en boerenkool zitten de stoffen luteïne en zeaxanthine. Ze functioneren allebei als een inwendige zonnebril, waardoor ze het oog beschermen tegen blauw en uv-licht.

Controle

Wil je weten hoe het met je ogen gaat? Ga regelmatig naar de optometrist. Binnen een half uur doet hij een oogdrukmeting, en maakt hij een scan en een foto van het netvlies, waarmee je vroegtijdig te weten komt of je lijdt aan maculadegeneratie.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine