In de rubriek Plus Positief brengen we positief nieuws, verhalen die ons opvrolijken en personen die ons inspireren. Zoals de 67-jarige, visueel gehandicapte Kees Spikker uit Bergen op Zoom, die zich ondanks zijn beperking al 30 jaar lang belangeloos inzet voor slechtzienden, blinden en ouderen.
Zijn oogafwijking heeft Kees al vanaf zijn geboorte en op jonge leeftijd kon hij al niet zonder zijn bril met sterkte -15. Toch was hij actief genoeg: van ritjes naar een tante in Rotterdam op zijn brommer tot het organiseren van allerlei activiteiten in de buurt, wat hem het ereburgerschap van zijn woonplaats opleverde.
Ondertussen nam het gezichtsvermogen van Kees steeds verder af, en geen specialist in het land kon hem helpen. Op een dag kwam de gevreesde boodschap dat het nooit meer goed zou komen met zijn zicht.
Vanaf dat moment heeft Kees zich ingezet voor visueel gehandicapten. Met Jacques Plaisier en Piet van Tiggelen richtte hij Stichting Welzijn Visueel Gehandicapten op, afgekort tot Stichting WéViGé. Het belangrijkste doel: de afstand tussen hulpverlener en mensen met een visuele handicap verkleinen. Hun stichting moest die twee groepen verbinden.
Stichting WéViGé
Stichting WéViGé begon met een rollerwedstrijd voor tandems om geld in te zamelen. Dit werd live uitgezonden door de plaatselijke omroep BRTO, die later zou uitgroeien tot Zuid-West FM, waar Kees nog steeds bij betrokken is.
Het eerste project van de Stichting WéViGé was de Nationale Themaweek voor Visueel Gehandicapten. Het werd een groot succes en leidde ertoe dat Kees door zowel landelijke radio als tv in de belangstelling werd geplaatst.
De daaropvolgende 30 jaar heeft Kees zich samen met de andere vrijwilligers van Stichting WéViGé ingezet in West-Brabant, Tholen en Reimerswaal. Bekend zijn de netwerkmiddagen in ouderensteunpunt Zonneplein in Bergen op Zoom, die tussen de 40 en 50 bezoekers trekken. En op woensdag zwemmen ze met hun doelgroep en ook organiseren ze regelmatig themabijeenkomsten.
En hij wil nog meer. Kees is van mening dat veel visueel gehandicapten de stap naar Stichting WéViGé nog te groot vinden. En dat is zonde, want de stichting doet veel meer dan alleen maar bijeenkomsten en activiteiten organiseren. Zo is zij een belangrijke gesprekspartner voor gemeenten op het gebied van toegankelijkheid voor slechtzienden en blinden in openbare ruimtes en gebouwen. Vooral objecten op de stoep, zoals reclameborden van winkels, zijn voor Kees een bron van ergernis: “Het geld moet in de winkel verdiend worden, niet op straat.” Ook wil de stichting de bekendheid van hulpmiddelen vergroten. Een voorbeeld is de Webbox3, een multimediaal apparaat waarmee nieuwsmedia gevolgd kunnen worden.
Heeft u vragen over de stichting? WéViGé is te bereiken via info@wevige.nl, facebook.com/wevige of tel.:0164234165.
- BN/DeStem