Veelvoorkomende oogaandoeningen
Oogproblemen komen veel voor en kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Bij ruim de helft van de patiënten is slechtziendheid te behandelen of had de aandoening voorkómen kunnen worden. Wat zijn de klachten bij slechtziendheid?
Hoe vaak komt het voor?
316.000 Nederlanders zijn blind of slechtziend. Dit laatste is overigens iets anders dan de 'gewone' verziendheid of bijziendheid, die met een bril kan worden verholpen.
Wat zijn de klachten bij slechtziendheid?
Dat kan van alles zijn. De twee meest voorkomende oogziektes zijn grijze of grauwe staar (vertroebeling van de ooglens) en maculadegeneratie (waarbij een wazige of donkere vlek ontstaat in het gezichtsveld, of rechte lijnen vervormd worden).
Veel voorkomende klachten zijn verder dat u niet meer scherp kunt zien in het donker of dingen dubbel ziet. Veel mensen zijn zich er overigens nauwelijks van bewust dat ze minder zien, omdat het zicht geleidelijk achteruitgaat.
Hoort het bij het ouder worden?
Ja. Of het nu gaat om onscherp zien in het donker, staar of maculadegeneratie: het komt vooral voor op oudere leeftijd. Van de mensen met deze ernstige zichtproblemen is 80 procent 65 jaar of ouder.
Wat als u er niets aan doet?
In het algemeen geldt dat onbehandelde oogproblemen vérstrekkende gevolgen kunnen hebben. Niet alleen op medisch gebied (denk aan ernstige slechtziendheid, valpartijen en een grotere kans op verkeersongelukken), maar ook sociaal. Het kan leiden tot vereenzaming en depressieve klachten.
Staar gaat heel langzaam achteruit. Een operatie is pas nodig als u minder goed ziet, en is dan ook goed mogelijk. Bij maculadegeneratie is het van belang om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Juist in een vroeg stadium is de kans op een goede behandeling het grootst.
Wat kan de arts doen?
Dat ligt aan het probleem. Bij ruim de helft van de patiënten is de slechtziendheid te behandelen of had de aandoening voorkómen kunnen worden. Soms is een betere bril voldoende. Soms, zoals bij staar, zal een operatie nodig zijn. Staaroperaties zijn in 95 procent van de gevallen succesvol. Maculadegeneratie is lang niet altijd te stoppen. De achteruitgang remmen kan soms wel, maar dan is het zaak er snel bij te zijn.
- Plus Magazine