Koelen en smeren
Het was zo lekker in het zonnetje aan het water, maar 's avonds merkt u pas dat uw neus zo rood is als een tomaat. En u kunt niet slapen omdat uw laken als schuurpapier over uw verbrande schouders wrijft. Wat te doen als u verbrand bent door de zon?
Onder invloed van de zon maakt de huid pigment aan en wordt deze wat dikker. Dat geeft uw huid een bruin kleurtje en beschermt u tegen verbranding. Zit u te lang of te veel in de zon en gebruikt u onvoldoende zonnebrandcrème, dan krijgt de huid niet de tijd om haar beschermende werking op te bouwen en kunt u verbranden. Hoe snel u verbrand hangt af van uw huidtype, maar er zijn ook medicijnen die u gevoeliger maken voor zonverbranding.
Op de langere termijn kan te veel zon uw huid beschadigen. Het versnelt de veroudering van de huid en vergroot bovendien het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Voorkomen is dus beter dan genezen, maar als u toch verbrandt, zijn er verschillende manieren om uw klachten te verlichten.
Lichte zonnebrand
Een licht verbrande huid is rood en kan pijnlijk en warm aanvoelen. Ga direct uit de zon als u merkt dat u aan het verbranden bent en koel uw huid met een lauwe douche, bad of natte doeken. Smeer u daarna in met een aftersun of bodylotion met verzorgende bestanddelen, zoals aloë vera. Blijf als u last heeft van hoofdpijn lekker binnen in een koele ruimte en zorg ervoor dat u genoeg drinkt.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van huismiddeltjes zoals yoghurt, komkommer en rauwe aardappel, maar u kunt ze proberen om tijdelijk uw huid af te koelen.
Na een paar dagen gaat u vanzelf vervellen, daar is helaas niks tegen te doen. Dit hoort bij het herstelproces van de huid. Blijf uit de zon zo lang de huid rood is, na een dag of drie mag uw huid weer in het zonnetje.
Blaren
Als u heel erg verbrand bent, kunt u last krijgen van zwellingen, blaren en in het ernstigste geval zelfs van koorts, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen. Uiteraard moet u ook dan meteen uit de zon gaan en de huid koelen onder een lauwe douche. Laat eventuele blaren heel, want als ze opengaan kan er een infectie ontstaan. Meestal helen ze vanzelf. Gebruik indien nodig een pijnstiller tegen de pijn. Blijf zeker een week uit de zon, zodat de huid zich kan herstellen.
Raadpleeg de huisarts als u veel blaren heeft, als een groot deel van de huid gezwollen is of als u te maken krijgt met de eerder genoemde ziekteverschijnselen, zoals koorts, koude rillingen, braken, misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Huidarts
- Huidinfo