Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2017 bekend gemaakt. De premies gaan omhoog, maar de stijgingen verschillen per verzekering. Het is daarom een goed moment om de eigen polis te vergelijken met andere verzekeringen en wellicht over te stappen.
De verschillen in premies kunnen fors zijn, zo becijferde vergelijkingssite Independer. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste is dertig euro per maand, 360 euro per jaar. Zekur, de goedkoopste met 92 euro per maand, is een budgetpolis die slechts een beperkt aantal zorgverleners heeft gecontracteerd. Verzekerden kunnen dus niet vrij beslissen naar welke zorgverlener ze toestappen.
De duurste, Menzis Basis Vrij met 122 euro per maand is een restitutiepolis. Met deze polis hebben verzekerden een volledig vrije keuze van zorgverlener. De goedkoopste restitutiepolis (OHRA) is 17,45 euro per maand goedkoper dan die van Menzis, een verschil van ruim 200 euro over een heel jaar. Kortom, het loont om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Betere informatie
Het valt niet altijd mee om te kiezen tussen zorgverzekeringen. Bovendien, addertjes onder het gras blijken pas later, als een verzekerde zorg nodig heeft. De Nederlandse Zorgautoriteit NZa ontvangt regelmatig signalen dat verzekerden onverwacht moeten bijbetalen voor zorg omdat de polis minder vergoedt dan ze denken. Voor dit jaar heeft de NZa daarom de regels over de informatievoorziening aangepast.
Verschillende polissen
Verzekeraar moeten duidelijk aangeven welke polis ze aanbieden. Alleen bij een restitutiepolis krijgt een verzekerde de kosten van zorg vergoed bij alle zorgaanbieders. Bij een naturapolis wordt de zorg alleen vergoed bij gecontracteerde zorgaanbieders. Wie naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, moet zelf bijbetalen. Een combinatiepolis zit tussen deze twee varianten in: voor sommige soorten zorg is er vrije keuze, voor andere soorten zorg kun je alleen bij een gecontracteerde zorgverlener terecht.
Elke verzekeraar is verplicht te melden of er een contract is met een zorgaanbieder. Dat is op de internetsite van de verzekeraar te vinden via de Zorgzoeker. Dit overzicht moet definitief en volledig zijn. Is dat niet het geval, dan kan dat worden gemeld bij de NZa.
Bekijk hier de premies per zorgverzekeraar voor 2017.
Bron: www.nza.nl/publicaties/nieuws/De-overstapperiode-wat-moet-u-weten