Jeuk in je mond na het eten? Misschien heb je het Oraal Allergie Syndroom

Tintelingen, jeuk of zwellingen na groente, fruit of noten

vrouw-eet-ananas
Getty Images

Tintelt je mond na het eten van kiwi of ananas? Of zorgt een hap van een appel voor jeuk en zwelling van je lippen en tong? Grote kans dat je last hebt van het Oraal Allergie Syndroom (OAS). En het bijzondere is: appeltaart of gegrilde ananas geeft dan meestal geen klachten.

OAS komt vaak voor, vooral bij oudere kinderen en volwassenen. Het is een allergische reactie die ontstaat na contact met rauwe groenten, fruit of noten. De symptomen zijn jeuk, tintelingen, een prikkelend gevoel of zwelling van de lippen, tong, mond of keel. De symptomen treden snel op: binnen enkele minuten. De reactie verdwijnt meestal binnen een uur.

Oraal Allergie Syndroom en hooikoorts

OAS komt vaak voor bij mensen met hooikoorts. Bij hooikoorts ontstaat er namelijk een allergische reactie na het inademen van stuifmeel (pollen). Je lichaam maakt dan antistoffen tegen de eiwitten in het stuifmeel. Helaas is het zo dat de antistoffen tegen stuifmeeleiwit ook kunnen reageren op voedingseiwitten. De eiwitten in pollen en sommige voedingsmiddelen lijken namelijk erg op elkaar. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noemen we allergenen. Zo lijkt het appelallergeen zoveel op het allergeen van de berk, dat een allergisch persoon vaak niet alleen op de berk reageert, maar ook op de appel. Dit wordt ook wel een kruisallergie genoemd. De kans dat je als hooikoortspatiënt OAS ontwikkelt is hierdoor groot: ongeveer 50 tot 90 procent van de mensen met een boompollenallergie ontwikkelen in de loop van hun leven een kruisallergie voor pit- en steenvruchten (appel, kers, peer, perzik), noten (amandel, hazelnoot), peulvruchten (pinda, soja) of sommige groentesoorten (selderij, wortel). Bij een graspollenallergie kan er kruisallergie ontstaan met steenvruchten, meloenen en citrusvruchten.

Meer klachten bij een 'pollenpiek'

De meeste OAS-symptomen komen voor bij mensen die ook allergisch reageren op berk, els, ambrosia, bijvoet, timotheegras en graspollen. Als er veel pollen rondzweven van de boom/plant waar jij allergisch voor bent, heb je ook meer kans op OAS. Zo verspreiden berkenbomen hun stuifmeel tussen januari en april. Als jij allergisch reageert op die pollen, is de kans in die maanden ook groter dat je OAS-klachten krijgt. Het stuifmeelseizoen van ambrosia is bijvoorbeeld in de zomer en herfst en de kans op OAS-klachten is dan ook groter als je niet tegen ambrosia kunt.

Geen appel, wel appelmoes

Nooit meer hazelnoten of appel omdat je daar jeuk van krijgt? Misschien kun je buiten het pollenseizoen wel een rauwe appel of een handje rauwe hazelnoten eten. Krijg je toch last van tintelingen of jeuk of wil je in het pollenseizoen er iets van eten? Dan is het goed om te weten dat de eiwitten die een reactie veroorzaken niet goed tegen hitte kunnen.

Er zijn namelijk twee soorten allergenen: stabiele allergenen en niet stabiele allergenen. Stabiele allergenen gaan niet kapot door verhitting. Ze bereiken intact het maagdarmkanaal en kunnen in het lichaam een allergische reactie geven. Niet stabiele allergenen gaan kapot als ze voldoende verhit worden, waardoor een allergische reactie niet meer mogelijk is.

Bij OAS gaat het om niet stabiele allergenen. Dat is heel fijn, want na verhitten treedt er dan geen allergische reactie meer op. Dat is de reden dat iemand met OAS vaak geen rauwe appel of rauwe noten kan eten maar wel een punt appel-notentaart kan nemen. Ook appelmoes of ananas van de barbecue gaat bijvoorbeeld goed.

Als de klachten erger zijn

Klachten van OAS kunnen meestal geen kwaad en verdwijnen vanzelf, ze zijn dan hooguit even vervelend. Maar een allergie kan ook zorgen voor kortademigheid of een benauwd gevoel in de keel. Vertrouw je het niet of word je heel benauwd? Bel dan de huisarts of in ernstige gevallen 112.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Erasmus MC
  • Allergiedietisten.com