Een kom erwtensoep met een plak roggebrood is Nederlands wintereten bij uitstek, eventueel met wat spek. Ook in andere jaargetijden kan roggebrood een prima vervanging zijn voor tarwebrood. Het gezondste roggebrood is...
...Terrasana Essener kiembrood rogge naturel.
Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Terrasana roggebrod (¢4,70 voor 400 gram) is te koop bij Ekoplaza. De biologische rogge wordt pas gemalen nadat het twee tot drie dagen is ontkiemd. Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood. Logisch ook dat Terrasana roggebrood op het suboordeel ‘Zout’ verreweg het beste scoort. Terrasana is van nature zoetig van smaak doordat zetmeel tijdens het kiemen wordt omgezet in suikers. De suikers in het roggebrood wegen niet mee in het Testoordeel van gezondheid.
Duidelijk minpunt is de prijs. Roggebrood huismerk van AH, Lidl en Aldi kosten per 100 gram een kwart van de Terrasana. Lidl heeft zelfs een variant die nog iets goedkoper is.
Volkoren
Veertien van de gesteste roggebroden zijn gebakken van volkorenmeel. Vijf zijn gebakken met wit roggemaal zonder zemelen en zonder kiem. Deze eindigen alle vijf onderaan de test met een onvoldoende voor het Testonderdeel gezondheid. Daarnaast zijn er vier broden gebakken van bruinmeel. Dat staat niet altijd correct op het etiket vermeld, concluderen de testers.
Bron: Consumentenbond