
Sparen loont nauwelijks, maar een veilig alternatief is er niet. Vandaar dat veel mensen stug blijven doorsparen. De meeste spaarders kijken naar de rente. De percentages zijn eenvoudig te vergelijken, maar ook de voorwaarden verschillen. De dagelijks opvraagbare spaarrekeningen met de beste voorwaarden zijn ASN Ideaalsparen, Rabo InternetSparen en Rabo Spaarrekening. Lange termijn deposito's met de beste voorwaarden zijn Abn Amro Spaar Deposito, ASN Depositosparen en SNS Keuzedeposito.
Dat blijkt uit het SpecialItem Spaarrekeningen en Deposito's van MoneyView. De drie spaarrekeningen met de beste voorwaarden scoren vooral hoog omdat de bank naast een spaarrekening ook betaalrekeningen aanbiedt en er nog 'fysieke' vestigingen zijn, wat meer flexibiliteit biedt dan pure internetspaarrekeningen. Ook bieden de beste spaarrekeningen uitgebreidere mogelijkheden voor mobiel bankieren, doelsparen en restsparen.
Bij de Deposito's onderscheiden de besten zich vooral door uitgebreidere mogelijkheden voor vervroegd opnemen, de keuzemogelijkheden tussen maand- of jaarrente en rentebijschrijving.
Nadeel is dat uitgebreidere voorwaarden bij zowel dagelijks opneembare spaarrekeningen als bij lange termijn deposito's veelal ten koste gaan van het rentetarief.
Hoogste rente
De dagelijks opvraagbare spaarrekeningen met de hoogste rente zijn Knab Flexibel Sparen, Knab Kwartaal Sparen en RegioBank Eigen Huis Sparen. Bij de lange termijn deposito's komen ATB Internet Deposito, Bigbank Deposito en DHB MaxiSpaarrekening het best uit de test op het onderdeel 'Prijs'. Ze bieden echter niet de hoogste rente. Buitenlandse deposito's die via een platform in Nederland worden aangeboden, geven een hogere rente, maar deze zijn pas sinds kort beschikbaar en konden daarom niet tot beste worden bekroond.
Op dit moment bieden twee platforms negen buitenlandse lange termijn deposito's aan. De rente ligt maximaal 0,5 procentpunt hoger dan op Nederlandse lange termijn deposito's. Vooral bij looptijden tot vijf jaar zijn de renteverschillen relatief groot.
MoneyView noemt ook enkele nadelen van lange termijn deposito's via een platform. Zo verliest de spaarder de rente bij een vroegtijdige beëindiging, zijn er landen die bronbelasting heffen, keren de meeste banken de rente pas uit aan het eind van de looptijd en is niet altijd duidelijk wat er gebeurt bij het faillissement van de bank. De klant zal zelf zijn geld moeten gaan terughalen, en dat zal niet altijd gemakkelijk zijn, want verschillenden banken zitten aan de rand van de EU.
Bronnen: Moneyview, Moneyview