Gegeneraliseerde angststoornis
"Waarom is hij nog niet thuis? Er zal toch geen ongeluk gebeurd zijn?" Zulke gedachten komen bij iedereen wel eens op. Maar mensen die overmatig bezorgd zijn, maken zich vaak zorgen zonder reden. Over de toekomst en over allerlei dagelijkse gebeurtenissen. Zij hebben een gegeneraliseerde angststoornis.
Iemand die een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) heeft, is erg vaak bang en nerveus. Vervelende gedachten dringen zich op. "Wat als ik geldproblemen krijg? Als mijn kinderen maar niet ziek worden. Als deze bus maar niet in de sloot rijdt." GAS is één van de meest voorkomende angststoornissen. Elk jaar krijgen ongeveer zeven op de duizend mensen hier mee te maken.
Altijd angstig
GAS is anders dan andere angststoornissen. Bij de meeste angststoornissen bent u bang voor iets. Bang om naar buiten te gaan, bang om te vliegen. De angst gaat weg als de nare situatie voorbij gaat. Maar iemand die een angststoornis heeft, is langer dan een half jaar angstig. Zonder dat daar een speciale reden voor is. Soms zijn er betere dagen, maar de meeste dagen heeft u wel last van angst. U heeft dan drie of meer van de volgende klachten:
- onrustig
- concentratieproblemen
- prikkelbaar
- sneller vermoeid
- slaapproblemen
- problemen met spierspanning
Hierdoor kunt u denken dat u dood gaat of gek wordt. Lichamelijk kunt u last krijgen van hartkloppingen, zweten en beven. Uw handen tintelen en u voelt zich misselijk.
Dit geeft problemen in uw dagelijkse bezigheden. U gaat minder met vrienden om en zegt afspraken af. Ook op uw werk komt er niets meer uit uw handen. Het is moeilijk om zelf te bepalen of u een gegeneraliseerde angststoornis heeft. Angsten kunnen namelijk ook ontstaan door een andere ziekte of door bepaalde drugs of medicijnen. Een arts of psycholoog kan u hierbij helpen.
Vaker bij vrouwen
GAS is erfelijk. Toch krijgt u niet een angststoornis, omdat uw moeder er ook één heeft gehad. Vaak spelen er meerdere dingen. Er gebeurt iets ingrijpends, waardoor u erg van slag raakt. Of u maakt zich sowieso erg snel zorgen. Of de stofjes in uw hersenen zijn ontregeld, waardoor u sneller bang bent.
Deze angststoornis komt twee keer zoveel voor bij vrouwen. U kunt het op alle leeftijden krijgen. Maar het komt wel meer voor als u ouder wordt.
Tips:
- Neem de tijd: Het zal een poos duren voordat u om heeft leren gaan met de stoornis. Leg de lat niet te hoog voor uzelf.
- Zoek informatie: Zorg dat u genoeg weet over gegeneraliseerde angststoornis. En dat mensen in uw directe omgeving ook weten wat het is.
- Breng stuctuur aan in uw leven: Bedenk een vast programma voor uw bezigheden.
Behandeling
Jammer genoeg gaat GAS niet vanzelf over. Wel kunt u er mee leren leven en u zult er niet altijd evenveel last van hebben. U kunt er ook iets aan doen. Er zijn speciale cursussen die u leren minder angstig te zijn. De arts kan u verwijzen naar een psycholoog voor een behandeling met gedragstherapie. De huisarts of een psychiater kan besluiten geneesmiddelen voor te schrijven. Dit kan per persoon verschillen.
- Trimbos-instituut