'Bewegen is het beste medicijn'
De medische wetenschap gaat als een trein. Elk jaar komen er nieuwe medicijnen, behandelingen en inzichten bij. Maar welke gaan echt het verschil maken? We vroegen het aan vijf artsen, gespecialiseerd in kanker, hartchirurgie, migraine, COPD en ouderengeneeskunde. Waar kijken zij naar uit in 2019?
Longarts Jeanine Antons (46) werkt bij Radboudumc Dekkerswald in Nijmegen, een van de vijf longcentra in Nederland
De longziekte COPD gaat samen met benauwdheid, hoesten, slijm opgeven, vermoeidheid en soms ook spierpijn. Niet echt ideaal om dan ook nog eens te gaan wandelen of sporten. Toch is dat precies wat je het best kunt doen, volgens longarts Jeanine Antons.
COPD ontstaat mede door roken. De klachten beginnen vaak pas na het 40ste levensjaar. Dikwijls zijn er meerdere personen in de familie met deze ziekte. De ziekte is helaas ongeneeslijk. Longweefsel dat stuk is, wordt niet meer beter. De long wordt slap en de luchtwegen vernauwen, waardoor ademhalen moeilijker wordt. Antons: “Wanneer de COPD erger wordt, kun je last krijgen van een zogenoemde longaanval die dagen tot weken kan duren. Het is de kunst om die longaanvallen zo veel mogelijk te voorkomen. Sommige patiënten hebben regelmatig een longaanval, andere zelden. Het is een kwestie van pech of geluk, maar het is ook beïnvloedbaar door verschillende factoren. Zo wordt de COPD stabieler bij mensen die stoppen met roken.”
Stoppen met roken is dus heel belangrijk bij COPD, net als gezonde voeding en op tijd naar de dokter gaan als je ziek bent. De laatste jaren ontdekken longartsen dat bewegen ook goed werkt om de ziekteverschijnselen stabieler te maken. “Het trainen van spierkracht verbetert het uithoudingsvermogen. Voldoende en passend bewegen is voor veel COPD-patiënten een manier om verergering van de ziekte en een longaanval te voorkomen”, volgens Antons.
Stel doelen die haalbaar zijn
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je vermoeid en benauwd bent. Antons: “Het is erg frustrerend om een doel te stellen dat vervolgens niet haalbaar blijkt te zijn. Wij geven daarom training op maat. Mensen die te ziek zijn voor looptraining, kunnen toch hun conditie verbeteren door met gewichten te trainen. Verder weten we dat de duur en het tempo waarin je beweegt belangrijk zijn. We houden tijdens trainingen goed in de gaten of de mensen genoeg adem binnenkrijgen en of er voldoende zuurstof in hun bloed komt.”
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine januari 2019. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!