Houd uw conditie op peil
Boodschappen doen, een lange wandeling maken, met de (klein-)kinderen dollen: het kost je allemaal meer moeite als u COPD hebt. Daarom is het slim om uw beweegpatroon aan te passen. Dan gaat u efficiënt om met uw energie en kunt u heel veel leuke dingen gewoon blijven doen.
Het lijkt zo simpel. Even de trap oplopen of naar je werk fietsen. Toch is dat voor u misschien niet zo vanzelfsprekend. Als COPD-patiënt kosten zulke dingen u namelijk veel energie. Zeker als u een ernstige vorm van COPD hebt.
Vervelende benauwdheid
Wie weet heeft u daardoor het idee dat u nu weinig meer kunt ondernemen. Of heeft u de neiging veel minder te gaan bewegen, omdat dat nou net voor die vervelende benauwdheid zorgt.
Het goede nieuws is dat u ook met COPD een prima leven kunt leiden. Het is alleen wel nodig om uw tempo en dagindeling aan te passen. Hieronder vindt u een paar tips die u helpen om zo goed mogelijk met COPD om te gaan.
Blijf in beweging
Beweging is erg belangrijk als u COPD hebt. Hoe actiever u bent, hoe verder u ademhalingsklachten kunnen verminderen. Beweging zorgt namelijk voor een betere conditie. En uw spiercellen leren zo om te gaan met minder zuurstof. Dat betekent dat u met minder zuurstof meer kunt ondernemen.
In eerste instantie kan het u tegenvallen om actiever te worden. Het betekent dat u op korte termijn meer last krijgt van benauwdheid. Maar na een paar weken zult u merken dat u zich beter voelt en dat de kortademigheid vermindert.
30 minuten
Hoeveel u kunt bewegen, is moeilijk te zeggen. Dat ligt aan uw conditie en de ernst van uw aandoening. Het kan een idee zijn om te gaan wandelen, zwemmen of fietsen. Om eens langere wandelingen te gaan maken met de hond. Of voortaan de trap te nemen in plaats van de lift. U hoeft in ieder geval niet opeens heel intensief te gaan sporten. Als u maar beweegt, op uw eigen manier en niveau. Andere geschikte sporten zijn badminton, golf en yoga.
Het is een gezond uitgangspunt om minimaal een half uurtje per dag actief te zijn. U kunt dit langzaam opbouwen, begin bijvoorbeeld met tien minuten per dag en voeg hier steeds meer tijd aan toe. Vergeet daarbij niet uw medicijnen volgens voorschrift in te nemen, want daardoor krijgt u meer ademruimte waardoor u langer kunt blijven bewegen.
Maak een dagindeling
Nog iets wat u kan helpen om zo min mogelijk last te hebben van uw beperkingen: uw leven wat strakker organiseren. Neem bijvoorbeeld een half uurtje tot een uurtje rust halverwege de dag. Dan kunt u even op adem komen en hebt u de rest van de dag meer energie. Als u wilt gaan winkelen, doe dat dan niet op die razend drukke zaterdagmiddag. U kunt beter kiezen voor een rustig moment.
Plan verder uw activiteiten in op die momenten waarop u zich over het algemeen het fitst voelt. Kortom: houd bij uw dagelijkse bezigheden rekening met uw eigen fysieke grenzen.
Pas de omgeving aan
Ook aanpassingen in uw huis kunnen zorgen dat u minder klachten hebt. Zorg bijvoorbeeld dat u overal gemakkelijk bij kunt, zodat huishoudelijke klusjes minder vermoeiend zijn. Omdat uw luchtwegen extra gevoelig zijn, kunt u stoffige ruimtes en producten als sterke parfum maar beter vermijden. Neem liever een douche dan een bad, want in en uit bad klimmen vergt veel energie.