Een nieuwe auto kopen: hier moet u op letten

Getty Images

Een nieuwe auto kopen doet u niet elke dag. Het is een prijzige aanschaf en vaak doe je minstens een aantal jaar met een auto. Een goede voorbereiding loont absoluut de moeite: u kunt er zelfs geld mee besparen.

Weet u al welke auto het gaat worden, of twijfelt u nog? Deze acht tips helpen u sowieso verder.

De koopovereenkomst

Wanneer u een auto bij een garage koopt, let er dan op dat deze is aangesloten bij BOVAG. U kunt dan in geval van problemen altijd bij de geschillencommissie terecht. Wanneer u en de autodealer alle afspraken rond de aankoop van de auto hebben gemaakt, moeten deze zwart op wit worden gezet. Na het sluiten van de koopovereenkomst kunt u niet meer onderhandelen. Vraag, voor u akkoord gaat met de overeenkomst, naar de leveringsvoorwaarden en de garantie en voeg indien gewenst een leveringstermijn toe. Daarbij moet ook staan wat er moet gebeuren als de leveringstermijn wordt overschreden.

Onderzoek doen levert euro’s op

Op internet kunt u de prijzen van verschillende aanbieders gemakkelijk met elkaar vergelijken. Natuurlijk wilt u niet te veel betalen, maar let op als een auto ver onder de gemiddelde prijs wordt aangeboden! Te mooi om waar te zijn, blijkt achteraf vaak een miskoop. Als u een nieuwe auto gaat kopen, is shoppen bij verschillende dealers sowieso aan te raden. De ene dealer wil soms meer korting of extra accessoires geven dan de andere, dus het kan al gauw geld schelen. Trouwens, ook als u uw huidige auto wilt inruilen voor een nieuwe, kan shoppen u veel opleveren: de ene dealer wil meer voor uw auto geven dan de andere. Overigens is de keuze voor een merkdealer vaak wel beter: die voldoet voor wat betreft service en leveringsvoorwaarden aan de normen die de autofabrikant stelt.

Dagelijkse zaken

Bedenk goed waar u de auto voor wilt gebruiken. Gaat u vaak op vakantie of juist niet, neemt u vaak passagiers mee of gebruikt u de auto eigenlijk alleen voor u en uw partner, rijdt u meestal langere afstanden of maakt u vooral korte ritjes – het zijn allemaal zaken die de keuze voor een bepaalde auto mede bepalen.

Uiterlijke zaken

Daarnaast is er natuurlijk de esthetiek: van welk model gaat uw hart sneller kloppen? Retro of futuristisch, met toeters en bellen of juist stijlvol strak – er is nogal wat mogelijk tegenwoordig.

Praktische zaken

Kijk daarnaast ook naar praktische zaken als instaphoogte – een hoge instap wordt vaak als comfortabeler ervaren -, het brandstofverbruik, het energielabel, de wegenbelasting en BPM, de ruimte en de natuurlijk de veiligheidsvoorzieningen. Controleer zelf gratis op basis van een kenteken of een tellerstand logisch is via de website van de RDW. Op internet vindt u ook verschillende websites die u inzicht geven in de kosten van de auto van uw keuze. Let er wel op dat u vergelijkt op basis van de juiste motorinhoud en de juiste brandstof, anders krijgt u een vertekend beeld.

Vraag naar de onderhoudsboekjes en naar het tellerrapport van het RDW. Sinds 4 januari 2019 is het opvragen van dit rapport voor de eigenaar / houder van de auto gratis. Ook particuliere verkopers kunnen dit dus doen. Controleer verder de auto goed op slijtage. Afgesleten pedalen, versleten pook of andere knoppen die aan slijtage onderhevig zijn geeft al snel een indicatie van veel gebruik.  De hulp inroepen van een deskundig iemand is sowieso een sterke aanrader. Een kenner ziet vaak in één oogopslag of de staat van de auto overeenkomt met de afgelezen tellerstand.

Stad en land

Hoe leuk een auto soms ook lijkt, u leert hem pas echt kennen als u er een stuk in rijdt. Neem daarom de tijd voor een proefrit en zorg ervoor dat u daarbij verschillende wegen meeneemt. Controleer of alles werkt. Doe nooit een aanbetaling voor je een proefrit gemaakt hebt. Een auto kan op de snelweg heerlijk rijden, maar in de stad juist niet – en andersom. Let ook op zaken als comfort, geluiden, stoelen, dashboardbediening, zicht, ruimte voor- en achterin en natuurlijk het zicht rondom.

Garantie

Nieuwe auto’s hebben een fabrieksgarantie van minimaal twee jaar en bij de meeste merken kan deze garantie tegen betaling worden verlengd. Lees de garantievoorwaarden wel goed door, want niet alles valt eronder – denk maar eens aan de normale slijtage van onderdelen.

Papierwerk

Waarschijnlijk heeft u bij uw huidige auto nog een papieren kentekenbewijs ontvangen. Inmiddels is dat papiertje vervangen door de kentekencard: een kentekenbewijs in de vorm van een creditcard. Deze kentekencard ontvangt u per post en is de vervanger van het oude deel IA en IB. Het oude deel II – het overschrijvingsbewijs – is vervangen door een tenaamstellingscode van 9 cijfers. Bewaar deze code altijd thuis op een veilige plek, want het aanvragen van een nieuwe is behoorlijk kostbaar. Vanaf het moment dat het kenteken op uw naam staat, bent u verplicht een WA-verzekering voor de auto te hebben.

Auteur 
Bron 
  • ANWB Auto