Dit zijn de vieste plekjes in huis

Getty Images

Koloniën van poepbacteriën vind je niet alleen op het toilet: ook kranen, gootstenen en deurklinken zijn niet veilig. Op deze plekken barst het van de bacteriën, maar het kan altijd nog viezer.

“Hoe komt er stront in de keuken?” was altijd een van de vragen die hoogleraar levensmiddelenhygiëne en veterinaire volksgezondheid Frans van Knapen stelde tijdens het examen. Het antwoord? Doordat we onze handen niet wassen nadat we naar de wc zijn geweest.

Kruisbesmetting

Als we onze handen wassen en het niet goed doen, komt er vuil aan de handdoek. Wast de volgende persoon zijn handen wel grondig, dan worden de bacteriën tijdens het afdrogen toch doorgegeven aan zijn handen. Op deze manier verplaatsen wij continu vuil door ons eigen huis. Maar niet alleen wijzelf zijn de daders.

Ook katten en honden helpen een handje in het verspreiden van poepbacteriën door onze leefruimtes. Zo staat de kattenbak bij veel mensen in de keuken. Na een toiletbezoek springt zo’n dier op het aanrecht om te kijken of er nog wat eten te stelen valt. Een hond die na het uitlaten met hetzelfde idee z’n voorpoten op het aanrecht zet, is net zo schuldig. Huisdieren zijn een bron van bacteriën.

Maar ook zonder huisdieren weten wij het aanrecht vies te krijgen: diezelfde boodschappentas die je zojuist op het aanrecht zette, stond tien minuten geleden nog op de grond in de winkel. En het vlees uit deze boodschappentas brengt ook de nodige poepbacteriën met zich mee. Ingewanden en darmkanalen worden waar mogelijk intact uit een dood dier verwijderd, maar soms bevat onze biefstuk toch sporen van poep. Hetzelfde geldt voor groenten en fruit.

Schoonmaken

De oplossing? Extra aandacht besteden aan de hygiëne. Zo is het raadzaam verschillende snijplanken te gebruiken voor groenten, fruit en vlees, en je fornuis, koelkast en kraan vaak af te nemen. De snijplanken kan je het beste direct na gebruik afwassen met water en zeep en goed laten drogen. Vergeet daarna niet het grootste broeinest te boenen: de gootsteen.

Toch zijn ironisch genoeg onze schoonmaakhulpjes de ergste boosdoeners. Met het vaatdoekje vegen we even snel iets weg, waarna we het weer terugleggen. Omdat bevuilde, vochtige doekjes een broedplek voor bacteriën zijn raadt het RIVM aan deze daarom elke dag te vervangen. Omdat sponsjes vanbinnen simpelweg niet droog te krijgen zijn, zijn deze zelfs nog wat erger dan vaatdoekjes. De beste optie? Een rol keukenpapier met wat reinigingsspray.

Auteur 
Bron 
  • Margriet.nl