EHEC: besmetting voorkomen

Was komkommers en andere groenten

Getty Images

Wanneer u besmet bent met de EHEC-bacterie kunt u anderen besmetten zolang de bacterie in de ontlasting aanwezig is. Voor zover nu bekend is dat vanaf het moment van besmetting tot enkele weken daarna. Er zijn een aantal maatregelen om besmetting met EHEC te voorkomen.

Besmetting met de EHEC- of STEC-bacterie komt meestal door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of schapenvlees (barbecue, hamburgers), het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten. Ook contact met (mest van) besmet vee - bijvoorbeeld op de kinderboerderij - of zwemmen in besmet water kan een EHEC-infectie tot gevolg hebben.

Mens op mens besmetting
Mens op mens besmetting met EHEC is ook mogelijk. De bacterie zit in de ontlasting van besmette mensen, en wordt overgebracht via bijvoorbeeld de toiletbril, de spoelknop of handvatten van toiletdeuren. Via de handen kan de bacterie zo in de mond van anderen terecht komen.

Omdat er geen vaccinatie tegen de EHEC-bacterie is, is goede hygiëne extra belangrijk om de verspreiding ervan tegen te gaan. Enkele tips van het RIVM:

Handen wassen

• Na gebruik van het toilet
• Na het verschonen van een kind
• Voor het bereiden van voedsel
• Voor het eten.

Was de handen tenminste 15 seconden met water en zeep en droog ze daarna goed af met een schone, droge doek, een papieren handdoekje of keukenrol.

Toiletgebruik/reinigen toilet
 
• Gebruik indien mogelijk een apart toilet voor mensen die de bacterie hebben opgelopen. Indien dit niet mogelijk is, reinig dan het toilet na ieder gebruik.
• Werk bij het reinigen van het toilet van schoon naar minder schoon. Reinig eerst de deurklink, kraan, trekker of drukknop. Reinig daarna de toiletbril en toiletpot.
• Gebruik schoonmaakdoekjes die voor het toilet gebruikt zijn niet voor andere schoonmaakwerkzaamheden. Was de schoonmaakdoekjes op 90 graden of gebruik wegwerpdoekjes.
• Na reiniging met schone, droge doek droogmaken. Doek daarna in de was.

Douchen/afdrogen
 
• Droog van boven naar beneden af. Zorg dat de handdoek die voor het onderlichaam   gebruikt is daarna niet voor het bovenlichaam gebruikt wordt of gebruik aparte   handdoeken voor onder en bovenlichaam. Voor washandjes geldt hetzelfde advies.
• Hang washandjes en handdoeken na gebruik goed uit zodat ze kunnen drogen.
• Verschoon handdoeken en washandjes regelmatig, voor de patiënt dagelijks.

Bereiden van voedsel
 
• Was eerst de handen
• Gebruik schone materialen
• Was groenten die rauw worden gegeten grondig onder stromend water voor consumptie en schil deze eventueel
• Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel
• Was de snijplank en het mes waarmee rauw vlees gesneden is met heet water af en droog   ze goed af. Leg geen etenswaren op de snijplank waarop rauw vlees heeft gelegen.
• Was de handen na aanraken van rauw vlees.
• Verhit het eten door en door.
• Gebruik bij voorkeur een keukenrol, verschoon vaatdoekjes regelmatig.
• Verschoon regelmatig de handdoek in de keuken.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • RIVM