Beginnen met beleggen is niet eenvoudig. Met het volgende stappenplan voorkomt u dat u meteen de verkeerde dingen doet.
Beginnende, maar ook gevorderde, beleggers zullen al snel door de bomen het bos niet meer zien. Dat is bepaald geen schande. Er staan inmiddels meer beleggingsfondsen genoteerd dan individuele aandelen! Maar met wat houvast kan ook de onervaren belegger voorkomen dat hij of zij in aanvang al een verkeerde keuze maakt. Onderaan dit artikel vindt u een stappenplan.
Vooraf: mogelijkheden op een rij
Index-trackers
Wat mij betreft de uitvinding van de eeuw! Trackers zijn beleggingsfondsen zonder duur betaalde fondsbeheerder. Het is een publiek geheim dat de meeste beleggingsfondsen geen beter resultaat behalen dan de relevante index, dus is het dan beter om in die index te beleggen. Dit kan door middel van Trackers. Er staan inmiddels honderden Trackers genoteerd, waarmee op een efficiënte manier fantastische beleggingsportefeuilles samen te stellen zijn. Marktleider in Europa is Barclays, met iShares.
Mixfondsen
Mixfondsen zijn interessant, omdat zij het beleggingsrisico spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Handig voor de beginnende belegger of de belegger die kiest voor eenvoud. Met het kopen van één beleggingsfonds wordt toch een grote risicospreiding gerealiseerd. Mixfondsen van banken beleggen vaak weer in eigen beleggingsfondsen, hetgeen niet altijd een zuivere keuze is. Mixfondsen die niet kiezen voor het eigen huismerk verdienen de voorkeur.
Aandelen-beleggingsfondsen
Aandelenfondsen zijn te verdelen in algemene fondsen en themafondsen (zoals beleggen in grondstoffen) of in regio’s (bijvoorbeeld Afrika). Thema- en regiofondsen worden vaak met veel bombarie aangekondigd, inhakend op de laatste mode op beleggingsgebied. Beleggers moeten zich realiseren dat dit soort fondsen risicovol zijn en uitsluitend moeten worden gebruikt om accenten aan te brengen in een effectenportefeuille. Deze fondsen zijn alleen geschikt voor zeer grote effectenportefeuilles.
Obligatie-beleggingsfondsen
Obligaties hebben een veilig imago. Sinds de kredietcrisis weten we wel beter. Alleen obligaties van de Nederlandse staat zijn goudgerand, maar daar staat maar een lage rentevergoeding tegenover. Om het risico te spreiden en ook de kans op een aardig rendement te hebben zijn obligatiefondsen een alternatief. Allesbehalve risicoloos dus, maar wel een goede aanvulling in een gespreide effectenportefeuille.
Vastgoedfondsen
Ook wel onroerend goedfondsen genoemd, beleggen in commercieel onroerend goed, zoals winkelcentra en kantoorpanden. Vanwege de kredietcrisis verkeert deze beleggingscategorie in zwaar weer, maar vastgoed is meestal een interessante sector om te beleggen. Veel leden van de Quote500 hebben hun geld verdiend met stenen, via een vastgoedfonds kunt u dit ook proberen.
Hedgefunds
Het woord hedgefund is een containerbegrip. Er staan wereldwijd naar schatting meer dan 7000 hedgefunds genoteerd, waarvan het merendeel niet interessant is. Te duur, te onervaren management, of sowieso te riskant. Kenmerkend voor dit soort fondsen is de non-correlatie met traditionele aandelenfondsen. Met andere woorden: De koersen van hedgefunds kunnen ook oplopen als die van andere fondsen dalen.
Voor een leek is het schier onmogelijk het kaf van het koren te scheiden. De beleggingsstijlen variëren en het succes is afhankelijk van marktomstandigheden. Spreiden is ook hier het toverwoord, vandaar dat een fund of hedgefunds interessant kan zijn. Nadeel is in dat geval de kostenstapeling. Hedgefunds kunnen een aanvulling zijn op een effectenportefeuille, maar nooit een volledig alternatief.
Garantiefondsen
De inleggarantie is een dure verzekering. Beleggers dienen te beseffen dat het indekken van de inleg zo’n 4% rendement per jaar kost. De kans dat er een fatsoenlijk rendement wordt gemaakt is in de meeste gevallen klein.
Stappenplan
- 1. Bepaal hoeveel u opzij kunt zetten
- 2. Informeer uzelf, bijvoorbeeld via www.afm.nl of www.dsi.nl
- 3. Beleg alleen in een verhaal dat logisch klinkt. 9% gegarandeerd rendement is bijvoorbeeld flauwekul.
- 4. Check de aanbieder, ook weer via de Autoriteit Financiële markten (AFM)
- 5. Beleg niet alles in één keer. Mocht u zich toch hebben vergist, dan blijft de schade beperkt.
- 6. Vergelijk de kosten. De ene broker is duurder dan de andere.
- 7. Bij twijfel: niet doen!
De samenstelling van een effectenportefeuille moet passen bij uw karakter en omstandigheden (lees: risicoperceptie) en uw beleggingsdoelstelling. Wie nog nooit heeft belegd doet er goed aan simpel te beginnen. Gevorderde beleggers weten dat: het wordt vanzelf wel ingewikkeld!