Getty Images
De reden om te gaan beleggen verschillen van persoon tot persoon. Maar een grote gemene deler is rendement maken dat boven de spaarrente ligt.
Zeker nu de spaarrente op historisch laag niveau staat, overweegt een grote groep spaarders om te gaan beleggen. Steeds meer signalen wijzen erop dat we meer voor onze eigen financiële toekomst moeten zorgen. Blind varen op overheidsvoorzieningen of pensioenfonsden: het is niet meer vanzelfsprekend. In plaats daarvan moet we nu zelf zorg regelen en – afhankelijk van de wensen - ook zelf betalen. Dat vraagt geld. En een eigen vermogen dat je in de loop der jaren opbouwt. Maar voor de opbouw van een vermogen is rendement nodig. Als de rente lager is dan de inflatie en de ‘spaartaks’, wordt het vermogen alleen maar minder waard. Daarom is beleggen voor veel mensen nu al het overwegen waard, en zal dat in de toekomst alleen maar toenemen. In het buitenland is dat al veel gebruikelijker dan hier.[ITEMADVERTORIAL]
De pijlers van succesvol beleggen zijn spreiding, lage kosten en lange adem. Maar hoe pak je dat aan? Er bestaan beleggingsproducten die daarin voorzien. Een product dat twee van de drie pijlers in zich heeft zijn de Exchange Traded Funds (ETF’s). Ze zijn goedkoop en kennen veel spreiding. Nu zijn er een aantal partijen die met behulp van ETF’s complete beleggingsportefeuilles maken. Soms wordt dat de Alles-in-1 Portefeuille genoemd. Er wordt dan automatisch belegd in verschillende ETF’s. Dit zijn – vaak wereldwijd gespreid – mandjes van aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoed. Dus met de spreiding over de verschillende beleggingscategorieën zit het wel goed.
Verder zorgt de aanbieder ervoor dat de portefeuille in balans blijft binnen het gekozen risicoprofiel. De ene belegger neemt graag meer risico, de ander ligt daar wakker van. Daarom kan je kiezen voor een defensief, neutraal of offensief risicoprofiel. Wat bovendien een uitstekende manier van spreiden in zich heeft, is periodiek beleggen. Door iedere maand voor een vast bedrag te investeren in zo’n goed gespreide portefeuille wordt er per saldo een mooie gemiddelde prijs betaald. Zeker voor jonge mensen een realistische manier om te beleggen, want er is (vaak nog) weinig vermogen. Er moet juist vermogen opgebouwd worden. U hoeft dus niet eerst tienduizenden euro’s ‘over’ te hebben om daarmee in een keer naar de beurs te gaan. Het is zelfs vaak slimmer om iedere maand een klein stapje op de beurs te zetten: dat beperkt de risico’s.
Belangrijk voor de overstap van sparen naar beleggen is de lange termijn. Dat moet je bewust doen. Wie denkt snel een slag te slaan op de beurs, komt meestal bedrogen uit. Beleggen op de lange termijn zal steeds meer tot de financiële huishouding van iedere Nederlander horen. Zoals dat ook in het buitenland meer het geval is. En vergeet niet: je hoeft niet te kiezen tussen sparen of beleggen: er is natuurlijk niets op tegen om ook met een gedeelte van het geld te blijven sparen.