Investeren, aandelen kopen en beleggen, u kunt er vandaag de dag niet meer omheen. Juist nu de rentes op spaarrekeningen verder en verder zakken zijn de alternatieven om meer uit uw spaargeld te halen populairder dan ooit. 18 tips!
Bovendien wordt beleggen onder jongeren steeds bekender, RTL liet zien dat bij DeGiro het aantal investeerders jonger dan dertig groeide van 20% tot 34% in drie jaar tijd. Vrijwel iedereen heeft de mogelijkheid om te investeren en investeren kan tegenwoordig overal, op ieder moment. Iedereen kent de rooskleurige verhalen van de belegger die van een appel en een ei een miljoen euro wist te maken, maar er valt ook veel te verliezen voor hij of zij die niet veilig investeert.
Meer weten over goedkoop beleggen? Vergelijk brokers!
Hoewel beleggen en investeren nooit risicoloos is, zijn er slimme manieren om de kans op financiële tegenslagen te beperken. In dit artikel leggen wij in samenwerking met experts uit het werkveld uit hoe slim en veilig investeren kan leiden tot kleinere risico’s tijdens het investeren en beleggen. Met onze 18 tips voor veilig investeren helpen wij (beginnende) beleggers en investeerders graag op weg!
Tip 1: Investeer alleen in zaken die je begrijpt
Wanneer u verstand heeft van zaken, sectoren of bedrijven, bent u beter in staat in te schatten wat de kansen en bedreigingen zijn. Investeren zonder kennis over de waarde of de producten die u koopt, is eigenlijk gewoon gokken. Denk dus nog eens goed na voor u in turbo’s, bitcoins of opties stapt.
Tip 2: Beginnen, leren en bezig blijven
Beleggen bestaat volgens Slim beleggen uit drie onderdelen. Ten eerste moet u beleggen met geld dat u kan missen. Hoe komt u daaraan? Simpel door minder geld uit te geven dan u verdient. Ten tweede is het belangrijk om daadwerkelijk te beginnen beleggen. Beleggen moet u leren. Net zoals u leert autorijden of een beroep leert, leert u ook beleggen door veel te lezen en door te beginnen. Beleg in instrumenten waarbij u geen nachtrust moet laten en u zich comfortabel voelt. Ten derde is het belangrijk te blijven beleggen. Regelmatig (maandelijks of per kwartaal) extra geld besteden aan beleggingen geeft enkele bijzondere voordelen. Wanneer de koersen stijgen, verdient u geld. Wanneer de koersen dalen, kan je er méér van kopen, zodat je méér winst maakt wanneer de koersen terug stijgen.
Tip 3: Stel vooraf je limieten vast
Voordat u gaat investeren, is het goed om afspraken met uzelf te maken. Wilt u veilig investeren? Bepaal dan vooraf hoeveel u maximaal wilt investeren per categorie en houd u eraan, ook wanneer de resultaten mee zitten.
Tip 4: Geschikt of ongeschikt?
De Kritische Belegger raadt aan om eerst uzelf af te vragen of u geschikt bent als belegger of investeerder. Heeft u momenteel voldoende tijd en kennis om te proberen de kans op verlies te minimaliseren? Alleen dan is veilig investeren een reële
mogelijkheid.
Tip 5: Spreid uw investeringen
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het spreiden van investeringen kan u wel degelijk helpen bij veilig investeren. Het spreiden van investeringen blijft een betrouwbare manier om uw risico’s te beperken. Het regent nooit overal tegelijk, wordt er weleens gezegd.
Tip 6: Weet waarin u investeert
SamenInGeld onderstreept dat het belangrijk is om vooraf duidelijk te hebben waarin u wilt gaan investeren. Voorkom dat geld naar vage en niet specifieke projecten gaat. Is er een duidelijke presentatie van een project? Zorg dat exact helder is waar in geïnvesteerd wordt.
Tip 7: Risico en rendement gaan hand in hand
Hoewel risico en rendement misschien niet een perfecte lineaire correlatie hebben, moet u er wel rekening mee houden dat de investering die u voor ogen hebt niet voor niets zo’n hoog rendement heeft: blijkbaar zijn er velen die het risicovol vinden en daarom hoger rendement eisen. Spreid dus ook naar rendementen!
Tip 8: Denk vooraf na over verhoudingen tussen investeringscategorieën
Sommige categorieën investeringen zijn met elkaar verbonden. Zo heeft de olieprijs invloed op de koers van aandelen van bedrijven die sterk met olie verbonden zijn. Dan kan het bedrijf zelf goed werken, maar de olieprijs kan roet in het eten gooien. En als de hele beurs omlaag gaat, krijgt wellicht ook het aandeel dat u bezit een tikje mee.
Tip 9: Snap de investering
Investeren kan op talloze manieren: beleggen op de beurs, leningen verstrekken via crowdfunding, vastgoed aankopen, etc. Investormatch weet dat het belangrijk is om (tot op zekere hoogte) te begrijpen waarin geïnvesteerd wordt en dat het logisch is dat er rendement gemaakt kan worden. Nu is het niet zo dat iedereen die aandelen Google koopt, begrijpt hoe het zoekalgoritme werkt, maar het is wel duidelijk hoe er geld wordt verdiend en dat er veel gebruik wordt gemaakt van de diensten van Google.
Tip 10: Verdiepen in producten of diensten
Snapt u niet wat het product of dienst is en weet u niet zeker of de risico’s in verhouding staan tot het rendement? Probeer u dan verder te verdiepen of doe simpelweg de investering niet. Er komen nog genoeg nieuwe mogelijkheden voorbij in de toekomst.
Tip 11: Zorg voor duidelijkheid vooraf
Het advies van Volgo is om alleen te investeren in projecten met financiële prognoses, duidelijkheid over de persoonlijke aansprakelijkheid van de ondernemer en met een reële sterkte-zwakte-analyse. Dit geldt met name als u veilig wilt investeren via crowdfunding.
Tip 12: Diversificeer in looptijd
Sommige investeringen kunt u dagelijks verkopen, andere niet. Hoe langer u zichzelf vastlegt, hoe minder kans u heeft om direct te acteren bij een goed rendement. Maar ook heeft u minder kans te profiteren van een beter rendement in een andere investering. Balanceer daarom de looptijden van investeringen om op deze manier veilig te investeren.
Tip 13: Voorzichtig starten met passief indexbeleggen
Passief indexbeleggen is beleggen in een breed gespreid indexfonds en die voor de lange termijn aanhouden d.w.z. rustig blijven zitten, in goede en in slechte tijden. Eenvoudig, transparant en goedkoop, zo weet Meesman. En vijftig jaar wetenschappelijk onderzoek toont overduidelijk aan dat passief indexbeleggen meer oplevert dan actief beleggen. De belangrijkste reden dat passief beleggen meer oplevert, is dat beurskoersen niet te voorspellen zijn.
Tip 14: Investeren = zorgvuldig / speculeren = onzorgvuldig
Investeren is geen speculeren. Investeren veronderstelt dat je een zorgvuldige afweging maakt op duidelijke criteria. Dus als je in Bitcoin stapt omdat iedereen in de bar dat ook deed, dan ben je aan het speculeren.
Tip 15: Duurzaam beleggen en sparen
MVO Nederland geeft mee dat duurzame beleggingen bij deelname in een bank vaak gelijk staan aan evenwichtige groei. Op termijn is namelijk de verwachting dat het gros van de duurzame beleggingen een hoger rendement dan gemiddelde investeringen gaat opleveren.
Tip 16: Investeer in goederen met een aantrekkelijke waardering
Stel dat u 1 euro kunt kopen voor 80 cent. Goede prijs, nietwaar? Dat is omdat u direct herkent dat uw 80 cent in werkelijkheid 1 euro waard is. Bij investeringen is dat vaak wat lastiger. Probeer daarom vooraf zorgvuldig te bepalen wat iets waard is, voordat u een beslissing neemt over de prijs.
Tip 17: Integere mensen
Als u in bedrijven investeert, bijvoorbeeld via de beurs of crowdfunding, verzeker u er dan van dat u te maken heeft met integere mensen in het bedrijf en het platform via welke u investeert. Besteedt dus tijd aan het controleren van de achtergronden van de personen. Zo weet Debiteurenbeurs dat het goed is om bestuurders te laten toetsen op betrouwbaarheid door AFM en werknemers te screenen met een Verklaring Omtrent het Gedrag.
Tip 18: Investeer niet met geld dat je morgen nodig hebt
Ook veilig investeren brengt risico’s met zich mee en 100% veilig investeren bestaat simpelweg niet. Dus voordat u afweegt om te gaan investeren, is het allerbelangrijkste dat u een inkomstenstroom heeft die in elk geval uw dagelijkse behoeften kan vervullen. Met dat wat over is, kunt u investeren. Bij tegenvallers komen zo de dagelijkse bestedingen niet in het gedrang.