Honderdduizenden huishoudens dreigen door de crisis dieper in het rood te raken. Maar met deze slimme test van bespaarexperts Erica Verdegaal en Marieke Henselmans rolt iedereen met grip op de knip door deze deze moeilijke tijden heen.
Het aantal corona patiënten daalt gestaag, dat is mooi. Maar nu komt er weer een economische crisis. Veel mensen worden daar ongerust over. Wat voor gevolgen gaat het hebben voor ons? Econome Erica Verdegaal en ikzelf, uw Plus-besparingsdeskundige Marieke Henselmans, zijn daar, direct toen de coronacrisis begon, een boek over gaan schrijven: Crisis! Wat te doen? Van rood naar groen.
Het is namelijk helemaal niet zeker dat iedereen last van de economische crisis krijgt. Al lijkt het wel eens anders als je de sombere gezichten aan de talk-showtafels ziet, waar ze reppen over de ‘sterkste daling ooit’.
Mensen, (vooral jonge mensen), denken altijd dat de huidige crisis de ergste ooit is. Dat dachten we in het begin van de jaren tachtig ook, er was zoveel werkloosheid. Ook tijdens de krediet- of bankencrisis vanaf 2008 was de situatie ernstig. Banken hadden toen te weinig reserves. Daarmee vergeleken staan we er nu beter voor. Er zijn lessen geleerd uit de kredietcrisis. Banken moet grotere reserves aanhouden, en consumenten mogen niet meer zoveel lenen voor een huis. Er zijn nu veel minder huishoudens van wie het huis onder water staat (van wie de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis). Toch is elke crisis anders. Heb je net lessen geleerd om zo’n kredietcrisis te voorkomen, krijg je een coronacrisis. Of die jou gaat treffen, hangt volkomen van je eigen situatie af. Daarom hebben we een test gemaakt, waarmee je de eigen situatie kunt inschatten. De test meet eigenlijk hoeveel risico je loopt.
Je kunt hem doen op bespaarboeken.nl.
Je beantwoordt een twaalftal vragen en krijgt dan een code: rood, geel of groen.
Code rood:
deze code krijg je in elk geval als je te weinig financiële reserves hebt. Toch hoef je niet te schrikken. In Nederland is je situatie eigenlijk nooit hopeloos. Raak dus niet in paniek, maar kom wel meteen in actie. Eerst moet je uitzoeken hoe je er precies voor staat. Zet inkomsten, uitgaven, bezittingen, spaargeld en schulden op een rijtje. Inventariseer je uitgaven van één maand. Aan je inkomen kun je, eenmaal op leeftijd, meestal niet erg veel veranderen. Aan je uitgaven des te meer! Dacht je na over scheiden? Probeer er eventueel met hulp van een mediator uit te komen. Dat scheelt kapitalen. Stel de breuk zo mogelijk uit tot financieel betere tijden.
Code geel:
deze code krijg je als je een buffer hebt ter grootte van minimaal vier maandinkomens. Het is echt fantastisch als je dat nu bezit. Toch kun je die reserve in onze consumptiemaatschappij door onnodige fouten of pure pech in een oogwenk kwijtraken. Het kan zijn dat je partner komt te overlijden of dat je buffer slinkt door oplichting. Het probleem van oplichters en hackers is erg gegroeid de laatste maanden. Het beste is het om te gaan oefenen voor slechte tijden. Een maand lang je variabele kosten zo laag mogelijk houden. Je houdt dan geld over. Los daarmee (hypotheek)schulden af, en bouw verder aan je appel voor de dorst.
Code groen:
krijg je als je een goede reserve hebt en al je inkomsten zeker zijn. Toch lopen ook mensen met reserves risico’s en kunnen ze tobben over geldzaken. Zo kun je ten prooi vallen aan een oplichter of een cybercrimineel. Of hebt je laten aanpraten dat beleggen beter is dan sparen, en nu dalen de koersen. Of je wilt lief zijn en doet te grote schenkingen aan kinderen, waardoor er ineens niet meer genoeg is voor jouzelf. Code groen hebben is mooi, maar je moet ook zorgen dat je ‘groen’ blijft.
In het zojuist verschenen boek ‘Crisis! Wat te doen? Van rood naar groen’ lees je tips voor elke situatie, zodat je zo goed mogelijk ook door deze crisis komt.
Erica Verdegaal is econoom en journalist, Marieke Henselmans is besparingsdeskundige, uitvaartdeskundige en journalist. In september verschijnt er van hen ook de Crisis(scheur)kalender 2021.