Marieke Henselmans: bespaartips januari 2025

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Terug van weggeweest: de maandelijkse bespaartips van Marieke Henselmans!

1: Beste wensen!

Als de toestand in de wereld je soms naar de keel vliegt, kan je het beste focussen op de dingen waar je wél invloed op hebt. Ja, de prijzen stijgen, dat is een feit, maar de mogelijkheden te besparen door op aanbiedingen tegen verspilling in te gaan zijn véél groter dan vijf jaar geleden. Toen was je nog een ‘aparte’ als je afgeprijsde boodschappen insloeg, nu ben je een held, een waste warrior.

2: Wel of niet Noodfonds energie?

In de troonrede van eind 2024 vertelde onze koning dat het Noodfonds energie in de jaren 2025 en 2026 actief zou blijven, maar eind 2024 werd bekend dat dit toch niet het geval is. Niet fraai, maar we laten ons niet kisten. We hebben grote invloed op het energieverbruik, juist in de koude maanden, de eerste drie maanden van dit jaar. 

3: Energie besparen

Gebruik in deze paar koude maanden minder kamers. Draai de radiator in de kamers die je wel even kunt ontlopen bijna helemaal dicht, nooit écht helemaal! Dus dicht draaien en dan weer een halve slag open. In de ruimtes die je wel gebruikt de verwarming op 19 of 18 graden. De thermostaat kan vanaf 22 uur naar 16 of 15 graden. Neem voor bij de tv een kruik en een deken. Het is zo weer lente. 

4: Koelkast ontdooien

Dit is dé tijd om je koelkast te ontdooien, zeker als er sprake is van ijsafzetting. Deze zorgt voor (veel) meer energieverbruik. Leg een deken in één of twee kratten. Stop daar de inhoud van je vriezer en koelkast in. Deze kratten kunnen even in tuin of op balkon gezet. Zet een teiltje met kokend water in de vriezer onder de ijslaag, die ontdooit dan snel. Je kunt met een spatel de ijsplakken los maken. 

5: Koelkast vervangen?

Heb je een (stok)oude koelkast en/of vriezer? Het is beter om die te vervangen, voordat hij je op een onverwacht moment in de steek laat. Op jaarbasis kost een oude koelkast € 106,- aan stroom, bij normaal gebruik. Bij een A++ model kost het ongeveer € 35 euro. Je bespaart ook door koelen en vriezen in 1 apparaat te combineren, en een zo klein mogelijk model te kiezen.

6: Minder wassen, gratis drogen

Hang kleding op een hanger buiten te luchten, als het niet giet. Hang de kleding na een dag buiten even in de buurt van een radiator. Kleding blijft lang fris en hoeft op deze manier beduidend minder vaak gewassen. Was op een lage temperatuur op het kortste programma. Hang het vervolgens op zolder of op een rekje aan de deur. Zelf deed ik jaren geleden de droger de deur uit en mis hem niet.

7: Laat de zon je huis opwarmen

Het scheelt als je de thermostaat ’s morgens niet onmiddellijk hoog zet. Als je een automatische thermostaat hebt kan je het zo instellen dat de kachel pas om 10 uur of half elf hoger gaat. Op onbewolkte dagen zorgt de zon voor de eerste graden temperatuurstijging. Overweeg op dagen dat je op pad gaat de verwarming niet hoger te zetten bij het opstaan, maar pas als je thuis komt.

8: Warm of koud water?

Heb je een mengkraan die je door te draaien op warm of koud kunt zetten? Probeer jezelf aan te leren de hendel altijd op koud te laten staan. Als hij op warm staat, springt de cv of de geiser altijd aan als je een beetje water tapt, en het warme water loopt weg via de gootsteen. Terwijl je mogelijk best toe kunt met koud water. Zet hendel terug na het warm water tappen.

Meer bespaartips en boeken >>