Volgens een onderzoek van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) hebben steeds meer middeninkomens moeite om rond te komen. Ook veel ouderen worstelen aan het eind van de maand.
Dat schrijft de Telegraaf.
Volgens het Nibud gaat het niet om huishoudens met een bijstandsuitkering of alleen AOW met een klein aanvullend pensioen. Juist ‘Jan Modaal’ met een middeninkomen tussen de €36.000 en €54.000 per jaar worstelt om rond te komen. De vaste lasten voor velen in deze groep zijn de afgelopen 10 jaar gestegen van 50 procent naar soms meer dan 60 procent van het inkomen. Dus na het betalen van de huur/hypotheek, stookkosten, (gemeente) belastingen, internetten, bellen en TV, de verzekeringen, opvang- en zorgkosten, vervoer en verzekeringen, blijft er niet veel meer over om te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Het Nibud stelt daarom dat je met zulke hoge vaste lasten de grip op je geld snel kwijt kunt raken.
Het Nibud maakt zich met name zorgen om huurders omdat de huurprijzen sterk zijn gestegen. Juist bij huurders is er niet of nauwelijks ruimte om te sparen. Koophuizen zijn sterk in waarde gestegen, terwijl de hypotheekrente juist gedaald is. Daardoor wonen kopers nu vaak veel goedkoper dan huurders. Die kloof wordt groter, omdat huurders niet zomaar kunnen verhuizen naar een voordeliger alternatief.
Ook bij ouderen wordt de druk steeds hoger, schrijft de Telegraaf. De vaste lasten blijven stijgen, terwijl de pensioenen al jaren net meer meegroeien met de inflatie. Juist ouderen leveren daarom aan koopkracht veel in.