Spek uw portemonnee: de fiscalist

Getty Images

Nicole Goud is belastingexpert en specialist vermogensbeheer bij het Instituut Financiële Kennisontwikkeling.

Tip 1: Betaal minder erfbelasting als mantelzorger
Een kind dat zijn ouder mantelzorg verleent of een ouder die bijvoorbeeld een gehandicapt kind verzorgt, heeft onder voorwaarden – voor de erfbelasting – recht op de hoge partnervrijstelling van €616.880. De voorwaarden zijn:

  • De mantelzorger moet het mantelzorgcompliment ontvangen (aanvragen bij de SVB).
  • Ouder en kind mogen geen andere partner hebben.
  • Ouder en kind moeten ten minste zes maanden voorafgaand aan het overlijden een notariële samenlevingsovereenkomst met een wederzijdse zorgverplichting hebben. 
  • Ouder en kind moeten beiden op hetzelfde adres staan ingeschreven (GBA).

Ga op de site van de SVB (www.svb.nl) na of u recht hebt op een mantelzorgcompliment en zorg daarna zo snel mogelijk voor de notariële samenlevingsovereenkomst.

Tip 2: Zie geen ziektekosten over het hoofd
Bij het invullen van belastingformulieren door de vrijwilligers van ANBO en FNV blijkt dat veel mensen ziektekosten over het hoofd zien bij de aangifte. Terwijl dat onder bepaalde voorwaarden een flinke aftrekpost oplevert. Denk hierbij aan woningaanpassingen, bijvoorbeeld voor een scootmobiel, zoals een verbouwde garage, een speciale douchecabine en verandering van de tuin. En denk aan hulpmiddelen die de functie van een lichaamsdeel vervangen of ondersteunen, zoals voorleesapparatuur voor blinden en slechtzienden.

Bij de aftrek moet rekening worden gehouden met vergoedingen uit de Wmo en de tegemoetkomingsregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten, arbeidsongeschikten en ouderen. Vaak is een verklaring van een arts of specialist noodzakelijk. Het is dan ook van belang deze op te vragen en goed te bewaren.

Tip 3: Vecht te hoge WOZ-waarde aan

Begin dit jaar hebben huiseigenaren de WOZ-beschikking met de WOZ-waarde per 1 januari 2012 ontvangen. Als u die te hoog vindt, moet er binnen zes weken na dagtekening bezwaar worden aangetekend. De termijn van zes weken is zeer strikt, dus deze tip is alvast voor volgend jaar.

Als u bezwaar maakt tegen de beschikking moet u ook aangeven waarom u bezwaar aantekent. Ten slotte is het nodig om aan te geven wat de waarde dan wél zou moeten zijn. Laat dit niet aan de rechter over. Die weet het ook niet. Het beste is om (eventueel met de buurt) een taxatierapport te laten maken of nu al te informeren in de buurt bij mensen die dit jaar bezwaar hebben aangetekend. Die gegevens kunt u volgend jaar wellicht gebruiken.

Auteur