Vanaf 1 april komt er statiegeld op blikjes. Dit is wat je erover moet weten.
Recyclen
Na het invoeren van statiegeld op kleine plastic flessen, zijn er 70% minder van deze flesjes op straat gegooid. Daarom heeft de overheid besloten om ook statiegeld op blikjes in te voeren. Ook kunnen blikjes makkelijk gerecycled worden om nieuwe blikjes van te maken.
Zo moet je ze inleveren
Belangrijk bij het inleveren van de blikjes is dat ze intact en leeg zijn. Zorg er dus voor dat het blikje niet te erg ingedeukt is, en dat je het restant in het blikje eruit hebt gegoten. Wanneer het blikje te erg ingedeukt is of nog vloeistof bevat is er de kans dat je het geld niet terugkrijgt. Het statiegeldapparaat kan het blikje dan namelijk niet goed scannen.
Hier kun je ze inleveren
Momenteel zijn er 27.000 inleverpunten in Nederland. Denk hierbij aan een tankstation, sportschool en uiteraard de supermarkt. Let op: bij 22.000 punten kun je statiegeld louter doneren aan een goed doel. Bij zo’n 5.000 inleverpunten (de automaten in de supermarkten en sommige tankstations) krijg je het statiegeld terug.
Om welke blikjes gaat het?
De eerste blikjes met een statiegeldlogo (een rondje logo met een blikje en een eurologo erin) op de zijkant, liggen al in de winkel, maar dit zijn ze nog lang niet allemaal. Je betaalt daar nu ook al statiegeld voor. De blikjes waar statiegeld over betaald is zijn na 1 april in te leveren. Het grootste deel van de blikjes die nu in de winkels liggen hebben het label nog niet. Voor de blikjes zonder statiegeldlogo kun je dan ook geen statiegeld ontvangen.