Zo doe je slim en voordelig supermarktboodschappen

Getty Images

Ook op de spullen die je altijd in huis wil hebben, kan je flink besparen.


Groente, fruit, linzen/bonen, noten, volkoren knäckebröd, olijfolie, (of zonnebloem olie) havermout  en sardientjes, allemaal superhandig om huis te hebben, blijft maanden goed en je kunt er flink op besparen. We lopen dit lijstje langs, lettend op de prijs. Wat betreft groente-, fruit en andere verse waren heeft zich een kleine bespaar-revolutie voltrokken.

To Good To Go

De oplettende bespaarder weet al van de ap ‘Too good to go’. Die installeer je op je telefoon. Winkels bieden pakketten aan met artikelen die dezelfde dag verkocht moeten worden. Het goede nieuws is dat Lidl sinds kort mee doet. Voor maar € 2,99 kun je een groente- en fruit pakket bestellen. Ik probeerde het natuurlijk uit. Even ter inspiratie wat er in dat pakket zat: Een grote zak gewassen spinazie, een kilo druiven, een stronk andijvie, een kilo pruimen, 2 stronkjes witlof, een zakje selderijblad, een meloen, een pastinaak, een bundeltje bosuitjes, een rode puntpaprika, twee mandarijnen en twee bananen. Er mankeerde helemaal niets aan. Voor € 2,99! Download die app en probeer het eens.

Prijsvechter Lidl: veel voor een kwartje!

Ik heb geen aandelen bij Lidl, maar dit nieuws mag ik jullie niet onthouden. Sinds kort is bij alle filialen een nieuw systeem van afprijzen. Er waren en blijven de bekende oranje stickers van 30 procent korting op producten die tegen de datum aanzitten. Andere winkels hebben die stickers ook. Ik weet nog dat dat het vroeger 50 procent was. Bij Lidl is er nu iets bijgekomen.
Verspreid door de winkels staan lage doosjes. Bij de groenteafdeling, bij het brood, het vlees, bij de kant-en-klaar maaltijden en bij de zuivel. De producten die gisteren 30 procent waren afgeprijsd liggen nu in die doosjes. Alle verpakte groente, brood, maaltijden en zuivel heeft een sticker waarop de prijs staat: een kwartje. Vlees is vijftig cent. Ik vond een verrukkelijk donkerbruin Allison brood voor een kwartje. En een pastamaaltijd, ook voor een kwartje. De tip is: ga eens op verkenning. Als je bijvoorbeeld bonen, havermout, zonnebloemolie of sardientjes gaat kopen. Kijk waar de bakjes staan en wat er zoal in zit. Ze worden meestal ’s avonds na sluitingstijd gevuld voor de volgende ochtend. Dus ‘ochtends vroeg (openingstijd is 8 uur) is er de meeste keus. Goed om te weten: tijdens een proef met dit systeem gingen koopjesjagers er met 20 pakken gehakt vandoor. Daarop zijn de regels aangepast. Elke klant mag uit elke productgroep maximaal 2 producten kopen.

Gratis noten

Noten horen ook bij gezonde voeding. Zowel hazelnoten als walnoten zijn op openbare grond te vinden. Kijk eens op wildplukwijzer.nl of google op het uiterlijk van hazelaar en walnootboom en ga in je buurt op onderzoek uit. Of kijk op hetkanwel.nl  daar staan ‘voedselbossen’ per provincie. Dat zijn bossen waar speciaal fruit- en notenbomen zijn geplant en andere eetbare gewassen en waar je mag plukken of rapen.

Ga voor huis merken

Zweer je bij de echte merken? Het prijsverschil is wel steeds groter geworden. Huismerkartikelen zijn gemiddeld 45 procent goedkoper, met uitschieters tot bijna 80 procent, zo maakte de consumentenbond bekend.  Zes jaar geleden was het gemiddelde verschil nog 24 procent. Elk jaar groeit het verschil met ongeveer 5 procent. Dat komt waarschijnlijk omdat de A merken steeds duurder worden. Uit mijn eigen onderzoek blijkt dat ook de goedkoopste producten óók steeds duurder worden. Daarom zijn die nieuwe methoden, die ook helpenom verspilling tegen te gaan zo welkom.

Nog meer besparen?  Zie het nieuwe boek ‘Crisis Wat te doen?’ en de vrolijke Crisiskalender 2021 Kijk op bespaarboeken.nl/site/

Met actiecode Plus geen verzendkosten