Bespaarexpert Marieke Henselmans legt uit hoe je ook dit voorjaar makkelijk kunt besparen.
Grote schoonmaak (in administratie)
Ruim als voorbereiding voor de belastingaangifte je administratie op. Gebrek aan overzicht ontstaat vaak doordat mensen te véél bewaren. Privé-administratie past in één ordner. Wél bewaren:
- alle hypotheekpapieren plus berichten van rentewijzigingen en WOZ beschikkingen; huurcontract plus berichten van huurverhogingen; energie en water: eindafrekeningen, - verzekeringspolis bladen;
belasting: aanslagen van de afgelopen vijf jaar, gegevens van toeslagen en bonnen van zaken die mogelijk afgetrokken mogen worden, nog geldende garantiebewijzen plus aankoopbewijzen.
Zie ook: Hoe lang moet ik die papierwinkel bewaren?
Maak schoon met wat je al hebt
Begin níet met het kopen van belachelijk dure schoonmaakmiddelen. Kijk eerst in je eigen kast, stal uit wat je nog hebt. Voeg aangebroken flessen allesreiniger bij elkaar, in de fles met de kleinste opening. Reorganiseer het plankje met schoonmaakmiddelen. Neem je voor niets te kopen en alles wat nog in huis is eerst op te maken. Heb je nog soda, azijn en groene zeep? Perfect, daar kun je bijna alles mee doen. Doe elke dag een hoekje. Kost niks en geeft veel voldoening.
3: Ruitenreiniger bijna op?
Een spuitfles Glassex of soortgelijke ruitenreiniger kun je als hij leeg is bewaren en zelf navullen met een mengsel van water, een tiende deel schoonmaakazijn, een tiende deel spiritus en wat voordelig afwasmiddel. Werkt net zo goed bij het schoonmaken van ramen en spiegels, en is veel goedkoper.
Fijn met azijn
Schoonmaakazijn is een wondermiddel, je kunt er vooral kalk mee aanpakken, dus spiegels, kranen en tegels mee schoonkrijgen. Ook kun je één keer per jaar aanslag in het toilet mee wegtoveren. Dep ’s avonds water uit de pot met een dweil. Plak toiletpapier gedrenkt in azijn op de aanslag, sluit wc deksel en laat ’s nachts dicht. (Briefje erop?) ‘s Ochtend met schuursponsje aanslag wegvegen.
Train je koopkracht
Je zou de zenuwen krijgen, al die berichten over prijsstijgingen en dalende koopkracht. We zijn altijd nog rijker dan 50 jaar geleden, de welvaart is gestaag gestegen, er zit nu vooral een daling in de groei. Geef niet teveel energie aan dingen waar je weinig aan kunt veranderen zoals de economie. Focus op de dingen die je wél kunt binvloeden. Volgens Loesje is koopkracht ook het vermogen om dingen (die je niet nodig hebt) níet te kopen. Wij hebben wel voor hetere vuren gestaan, toch?
Verspil mij niet
Doe je boodschappen lopend of met de fiets (als het niet giet), en ga eens om half 8 ’s ochtends. Winkels zijn dan nog rustig (dus veiliger) en als je een Lidl in de buurt hebt, heeft het nog meer voordelen. Er is dan brood, groente en zuivel, dat tegen de datum aanzit, voor een kwartje te koop en idem vlees voor 50 cent. Ze zitten in speciale ‘verspil-mij-niet- bakjes’, op hun eigen afdeling (groentebakje op groenteafdeling, broodbakje op broodafdeling enzovoort ). Albert Heijn heeft 's ochtends wel eens 'vers brood van gister' voor 50 cent.
Mooie moestuin
Ook al heb je zelf geen (moes)tuin, misschien ken je iemand die er wel een heeft. Is het een idee om de banden aan te halen? Je kunt bijvoorbeeld aanbieden om één keer per week een dagdeel te helpen. Dat is gezellig en goed voor de bloedsomloop. En uiteindelijk kan je vast wat delen in de oogst. Misschien krijg je er zoveel lol in dat je zelf een volkstuintje zoekt.
Thuisgekookt
Kook je graag? Misschien kun je je aanmelden bij thuisgekookt.nl. De organisatoren mailen of bellen als ze een match hebben voor je. Je brengt dan bijvoorbeeld wekelijks twee maaltjes bij iemand die zelf niet meer goed kan koken, voor een klein bedrag (tussen 3 en 6 euro per portie). Je kookt gewoon iets meer dan normaal, kleine moeite.
Nog meer besparen? Kijk op rechtopgeld.nl
En op onze Facebookpagina geven lezers elkaar bespaartips in de Besparen met Plus Magazine Groep.