Bij renale hypertensie is de bloeddruk verhoogd doordat de nieren minder goed functioneren.
De nieren zijn twee kleine boonvormige organen, die zich achter in de buikholte bevinden, aan weerszijden van de wervelkolom. Enkele nierfuncties zijn: afvalstoffen uit het bloed filteren, de lichaamsvloeistoffen evenwichtig verdelen en de bloeddruk regelen.
Bij normale gezondheid komt bloed via de nierslagaderen de nieren binnen, waarna het door de kleinere slagaderen in de glomeruli terecht komt; dat zijn kleine afzonderlijke filtertjes. Wanneer een nierslagader als gevolg van letsel of ziekte nauwer wordt, is er sprake van nierstenose; de bloeddoorstroming naar de glomeruli vermindert en de kleine slagaderen ondergaan een bloeddrukverlaging.
Als dit gebeurt, wordt door cellen die de bekleding van de kleine slagaderen vormen het hormoon renine in de bloedstroom afgegeven. Als er renine in de bloedsomloop komt, veroorzaakt het vernauwing van de slagaderen. Dat geldt niet alleen voor de bloedvaten van de nieren, maar voor alle bloedvaten in het lichaam. Dit is de oorzaak van hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk door vernauwing van de nieraderen is een ernstige aandoening. Zonder behandeling kan het leiden tot schade aan organen, zoals het hart en de longen.