Let op symptomen!
Plus geeft antwoord! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kunnen mannen borstkanker krijgen?
Voor borstkanker is veel aandacht. Niet zo gek want het is de derde meest voorkomende kankersoort in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 mensen de diagnose. Vooral vrouwen. Borstkanker kan echter ook bij mannen voorkomen: ongeveer 100 mannen per jaar krijgen de ziekte.
Net als vrouwen kunnen mannen op elke leeftijd borstkanker krijgen, maar de meeste mannen met borstkanker zijn tussen de 60 en 80 jaar. Jonge mannen met borstkanker zijn nog aanzienlijk zeldzamer, met maar enkele gevallen per jaar.
Onderzoek
Veel mensen weten niet dat mannen borstkanker kunnen krijgen. De mannenborst wordt daardoor zelden onderzocht. Niet door mannen zelf, maar ook niet door een arts. Eventuele symptomen van borstkanker - zoals een zwelling of knobbeltje in de borst, tepelpijn, verandering in de tepel of tepelvocht - worden vaak genegeerd. Sommige mannen met borstkanker schamen zich zelfs voor hun klachten en stellen een doktersbezoek daarom zo lang mogelijk uit.
Vroege diagnose
En dat terwijl borstkanker bij de man meestal van het invasieve type is, dus kwaadaardig. Omdat mannen maar weinig borstweefsel hebben, kan een tumor snel naar andere weefsels verspreiden. Het zo vroeg mogelijk stellen van de diagnose is heel belangrijk.
Door de zeldzaamheid wordt er weinig onderzoek gedaan naar borstkanker bij mannen. De behandeling is afgeleid van die bij vrouwen en bestaat meestal uit een operatie en een aanvullende nabehandeling met hormonen, bestraling en/of chemotherapie. Een borstreconstructie behoort bij mannen eveneens tot de mogelijkheden.
Confronterend
Voor mannen kan het emotioneel zwaar zijn om met borstkanker geconfronteerd te worden. Borstkanker staat namelijk bekend als een typische vrouwenziekte. Het meeste voorlichtingsmateriaal is speciaal voor vrouwen geschreven. Zelfs in de bijsluiters van medicijnen staan aandachtspunten voor de vrouw.
- Borstkanker Vereniging Nederland
- KWF Kankerbestrijding
- Kanker.nl