Stelling: ‘Borstkankerscreening moet NU anders’

Getty Images

Hoe belangrijk het ook is, screening op borstkanker is geen pretje. Bijna 80 procent van de vrouwen van 50 tot 75 jaar kan meepraten over het pijnlijke mammogram, dat niet eens altijd een juiste uitslag geeft. Dat kan beter. Radiologen willen snel overstappen naar iets beters, maar minister Paul Blokhuis vindt het te vroeg en wil eerst nog onderzoek laten doen. Wat vindt u? Reageer op de stelling.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een succes: de sterfte aan borstkanker is sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek in 1990 met 40 procent verminderd. Maar er zijn ook nadelen. Bij een mammogram wordt de borst ‘geplet’ tussen twee platen, wat voor veel vrouwen een pijnlijke ervaring is. Daarbij komt er een dosis schadelijke röntgenstraling binnen. Het mammogram is niet erg trefzeker. Het mist een kwart van de tumoren. Ook wijst het ‘afwijkingen’ aan, die later geen kanker blijken te zijn. Zeer dicht borstweefsel is daarbij moeilijk in kaart te brengen, wat 160.000 van de deelnemers heeft. Dat kan beter, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe snel?

Radiologen willen nu verandering

De MRI heeft als voordeel dat het beter werkt bij zeer dichtborstweefsel, blijkt uit het DENSE-onderzoek. Radiologen pleiten daarom nu voor een aanvullende MRI-scan voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel. En op termijn voor een andere screening, zonder mammogram, bijvoorbeeld met de MRI of echo. Hoe dan ook - de radiologen willen nu een verbetering van de borstkankerscreening.

Minister Blokhuis wil wachten

Minister Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft dit voorstel echter afgewezen, blijkt uit zijn brief van 24 september. De MRI is wel veel duurder en kost meer tijd in overbezette ziekenhuizen die het bevolkingsonderzoek nu al bijna niet aan kunnen en de tussenperiode van twee jaar laten oplopen. Een bevolkingsonderzoek verander je niet zomaar. Daarvoor is het te grootschalig en spelen er te veel belangen. Blokhuis leunt daarom op de Gezondheidsraad, die niet zo overtuigd is van de meerwaarde van de MRI. Er is meer onderzoek nodig, naar een andere methode (CEM geheten) en een onderzoek naar de praktische uitvoerbaarheid. Dit gaat nog zeker zes jaar duren, pas dan weten we wat beter is en of het uitvoerbaar is. Dat is wel erg lang, vindt ook Blokhuis, die gaat zoeken naar een tussenoplossing.

Wat vindt u? Reageer op de stelling: ‘Borstkankerscreening moet NU anders’

Eens

Het heeft lang genoeg geduurd. De discussie over de nadelen van het mammogram duurt al zeker tien jaar, zoals blijkt uit dit artikel in Plus van 2011. Geen getreuzel met onderzoeken meer, of gedoe over geld. Vrouwen hebben recht op een nette borstkankerscreening. Voer dan tenminste de aanvullende MRI-scan meteen in voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel.

Oneens

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is bedoeld voor een grote groep vrouwen en wordt door ons allemaal betaald. Terecht dat minister Blokhuis zorgvuldig handelt, en niet op aanraden van de radiologenvereniging of na een motie van de Tweede Kamer overstag gaat. Blokhuis volgt het advies van de Gezondheidsraad en dat is in Nederland het instituut dat alle kennis het beste afweegt, als het gaat om bevolkingsonderzoek. Laten we daarop vertrouwen. Even geduld dus.

Auteur