Eind februari ontvangt u de WOZ-beschikking. Bent u verrast door de hoge WOZ-waarde? Lees hoe u bezwaar maakt. Of laat de hoge WOZ-waarde juist in uw voordeel werken.
Zo wordt uw WOZ-waarde bepaald
Zowel huurders als eigen woningbezitters hebben inmiddels hun WOZ-beschikking ontvangen. Daarin staat de waarde van de woning, vastgesteld door de gemeente. Het is belangrijk dat uw WOZ-waarde klopt. Deze bepaalt namelijk hoeveel belasting u betaalt. Ook kan deze inschatting van uw woningwaarde gevolgen hebben voor uw hypotheek.
Gemeenten kunnen natuurlijk niet elk huis apart taxeren. Daarom maken ze gebruik van een steekproef. Vervolgens wordt de waarde van de andere woningen met een computermodel berekend. Daarbij wordt gekeken naar de ligging en vierkante meters van de woning.
WOZ-waarde te hoog of te laag
Uw woning kan dusdanig afwijken van woningen in de buurt waardoor uw WOZ-waarde te hoog of te laag wordt ingeschat. Daarbij moet u denken aan:
● Achterstallig onderhoud of juist een recente renovatie
● Beperkende vergunningen, zoals erfpacht.
● De woning is wel of niet energiezuinig.
● Overlast, gezondheidsrisico's of uitzichtbelemmering
U kunt dan bezwaar maken bij uw gemeente en vragen om de WOZ-waarde te corrigeren. Dit staat of valt met een goed beargumenteerd bezwaarschrift. De Consumentenbond heeft een voorbeeldbrief waarmee u bezwaar kunt aantekenen. Dit kan uiterlijk tot 6 weken na de dagtekening van uw WOZ-beschikking.
Tegenwoordig zijn er verschillende bureaus die de WOZ-waarde voor u controleren en bezwaar maken. Een voorbeeld van zo’n bureau is WOZ-consultants. Zij zorgen voor goed gemotiveerd bezwaarschrift inclusief taxatierapport en sturen die naar uw gemeente.
Dit is geheel gratis voor u. Bij een aanpassing van de WOZ-waarde betaalt de gemeente, via een wettelijke regeling, de kosten. Wordt het bezwaarschrift afgewezen dan neemt WOZ-consultants de kosten op zich.
Start hier uw gratis WOZ-bezwaar.
Waarom bezwaar maken?
Een te hoge WOZ-waarde zorgt ervoor dat u te veel belasting betaalt. Zowel gemeenten, waterschappen als de Belastingdienst gebruiken de WOZ-beschikking om uw heffingen te bepalen. De belangrijkste heffing is de onroerendezaakbelasting (OZB), maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing, watersysteemheffing en de belasting op inkomen (box 1) en vermogen (box 3).
Een hoge WOZ-waarde is natuurlijk wel voordelig als u uw woning wilt verkopen. Daarnaast kunt u door een waardestijging in een lagere risicoklasse komen. Als hierdoor de risico-opslag daalt of vervalt, kan uw hypotheekrente mogelijk omlaag. Let op: niet elke bank biedt de mogelijkheid om de rente tussentijds te verlagen of wijst haar klanten hier niet actief op.
Benieuwd of uw hypotheekrente omlaag kan? Start hier een offerteaanvraag.